Ιλβα Γιόχανσον: Οι διακινητές στέλνουν τους μετανάστες στον θάνατο

Ιλβα Γιόχανσον: Οι διακινητές στέλνουν τους μετανάστες στον θάνατο

Η νέα τακτική που χρησιμοποιούν από την αρχή του έτους

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρόκειται για τη χειρότερη τραγωδία στα νερά της Μεσογείου», τόνισε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής, στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας σε δημοσιογράφους το ναυάγιο στην Πύλο. Ανέφερε, επίσης, ότι είναι σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις εν εξελίξει έρευνες, που έως τώρα έχουν διασώσει -όπως είπε- μόλις 100 ανθρώπους.

«Αυτοί οι διακινητές, που βάζουν ανθρώπους σε αυτά τα πλοιάρια, δεν τους στέλνουν στην Ευρώπη, αλλά στον θάνατο», είπε χαρακτηριστικά η Ι. Γιόχανσον, για να προσθέσει πως αυτό «είναι απολύτως απαραίτητο να αποτραπεί».

Συγχρόνως ανέφερε ότι «δυστυχώς, βλέπαμε ότι θα συμβεί», καθώς, όπως σημείωσε η επίτροπος, από την αρχή της χρονιάς υπήρχε μια νέα τακτική εκ μέρους των διακινητών. Πλέον χρησιμοποιούσαν, όπως είπε, πλοιάρια – ψαράδικα, τα οποία αναχωρούσαν από την ανατολική πλευρά της Λιβύης. Από την αρχή του 2023, μάλιστα, υπήρξε αύξηση 600% σε τέτοιου είδους αναχωρήσεις από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των διακινητών, η κ. Γιόχανσον ανέφερε ότι «υπάρχουν αρκετά και διαφορετικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε», για να προσθέσει ότι αυτό που θα πρέπει να βελτιωθεί είναι ο συντονισμός, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες, να γίνονται κοινές αστυνομικές έρευνες και με τις χώρες μετάβασης, αλλά και με τις χώρες προέλευσης», ανέφερε. «Χρειάζεται συνδυασμός μέτρων για να καταπολεμήσουμε τους διακινητές, αλλά και για να σώσουμε ζωές», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι σήμερα, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση της άτυπης ευρωπαϊκής ομάδας επαφής για την έρευνα και διάσωση (European Contact Group on Search and Rescue) -που συστήθηκε πολύ πρόσφατα- με βασικό θέμα στην ατζέντα της τον καλύτερο συντονισμό με τα κράτη – μέλη, αλλά και το τραγικό περιστατικό στην Ελλάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT