Ομάδα Αφρικανών ηγετών πραγματοποιεί «ειρηνευτικές» επισκέψεις σε Ουκρανία και Ρωσία

Ομάδα Αφρικανών ηγετών πραγματοποιεί «ειρηνευτικές» επισκέψεις σε Ουκρανία και Ρωσία

Ομάδα Αφρικανών ηγετών, υπό τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επισκέψεις σε Ουκρανία και Ρωσία.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα Αφρικανών ηγετών, υπό τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επισκέψεις σε Ουκρανία και Ρωσία, όπου είναι προγραμματισμένο να έχει συναντήσεις με τους κ.κ. Ζελένσκι (στο Κίεβο) και Πούτιν (στην Αγία Πετρούπολη).

Η ομάδα, στην οποία συμμετέχουν ηγέτες από την Αίγυπτο, τη Σενεγάλη, τη Ζάμπια, την Ουγκάντα, τις νήσους Κομόρες και τη Δημοκρατία του Κονγκό, έφτασε στην Ουκρανία (Μπούτσα, Κίεβο) όπου αναμένεται αργότερα σήμερα να έχει συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ αύριο θα βρίσκεται στη Ρωσία για να συναντήσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη σχετική ανάλυσή τους οι FT χαρακτηρίζουν «φιλόδοξη» την εν λόγω αποστολή που στόχο έχει να μεσολαβήσει προωθώντας μια ειρηνευτική συμφωνία προς την κατεύθυνση του τερματισμού της σύρραξης στην Ουκρανία.

Η αποστολή αυτή των Αφρικανών ηγετών αντλεί νομιμοποίηση και επείγοντα χαρακτήρα από τον αντίκτυπο που είχε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος στις τιμές τροφίμων και λιπασμάτων στις χώρες της Αφρικής.

Αν και οι Αφρικανοί ηγέτες έχουν διαφορετικές θέσεις σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όλοι προσπάθησαν να τονίσουν την ουδετερότητά τους απέναντι στον εν εξελίξει πόλεμο.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, υπογραμμίζει πάντως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί συμφωνίες που θα επιτρέπουν την παραμονή ρωσικών κατοχικών δυνάμεων εντός των ουκρανικών εδαφών.

Η Μόσχα, από την άλλη πλευρά, προσεγγίζει την επιρροή που ασκεί στις χώρες της Αφρικής ως διαπραγματευτικό χαρτί στη διεθνή σκηνή αλλά και ως δυνητικό αντίβαρο στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση.  

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT