ΝΑΤΟ: Xωρίς συμφωνία για το σχέδιο δράσης σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης

ΝΑΤΟ: Xωρίς συμφωνία για το σχέδιο δράσης σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης

Διπλωμάτης δήλωσε ότι η Τουρκία μπλόκαρε την απόφαση λόγω της Κύπρου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα νέα σχέδια που αφορούν την αντίδραση της Συμμαχίας σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση, με έναν διπλωμάτη να κατηγορεί ευθέως την Τουρκία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι οι υπουργοί εξέτασαν τα σχέδια -τα πρώτα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου- ωθούμενοι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – σε διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες, κατά την οποία πλησίαζαν στο να συμφωνήσουν επ’ αυτών.

Ενας διπλωμάτης δήλωσε πως η Τουρκία μπλόκαρε την απόφαση λόγω της διατύπωσης των γεωγραφικών θέσεων, κυρίως όσον αφορά την Κύπρο. Οπως σημείωσε ο ίδιος, υπήρχε ακόμη μια ευκαιρία να βρεθεί μια λύση πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου, στο Βίλνιους.

Τα λεγόμενα περιφερειακά σχέδια περιλαμβάνουν χιλιάδες σελίδες μυστικών στρατιωτικών σχεδίων, τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς πώς θα ανταποκρινόταν η Συμμαχία σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Η σύνταξη των εγγράφων σηματοδοτεί μια θεμελιώδη αλλαγή. Το ΝΑΤΟ επί δεκαετίες δεν είχε την ανάγκη για αμυντικά σχέδια μεγάλης κλίμακας, καθώς διεξήγαγε μικρότερους πολέμους, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, έχοντας τη σιγουριά ότι η μετασοβιετική Ρωσία δεν αποτελούσε πλέον υπαρξιακή απειλή.

Αλλά με τον πιο αιματηρό πόλεμο της Ευρώπης από το 1945 να μαίνεται στην Ουκρανία, η Συμμαχία προειδοποιεί τώρα πως πρέπει να υπάρξει προετοιμασία. Επίσης, το ΝΑΤΟ θα δώσει οδηγίες στα κράτη για το πώς να αναβαθμίσουν τις δυνάμεις και την υλικοτεχνική υποδομή τους.

«Παρότι τα περιφερειακά σχέδια δεν εγκρίθηκαν επισήμως σήμερα, αναμένουμε ότι θα εγκριθούν στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο», δήλωσε στο Reuters ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT