Ο Ζελένσκι υποδέχθηκε στο Κίεβο τους ηγέτες αφρικανικών χωρών

Ο Ζελένσκι υποδέχθηκε στο Κίεβο τους ηγέτες αφρικανικών χωρών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σήμερα συνάντηση στο Κίεβο με Αφρικανούς ηγέτες.

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα Αφρικανών ηγετών, υπό τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, πραγματοποιεί επισκέψεις σε Ουκρανία και Ρωσία το διήμερο 16 – 17 Ιουνίου, με την πρόθεση να προωθήσει την ειρήνευση στην πολύπαθη περιοχή της Ουκρανίας αναλαμβάνοντας διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Αφού επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα τη Μπούτσα, η ομάδα, στην οποία συμμετέχουν ηγέτες από την Αίγυπτο, τη Σενεγάλη, τη Ζάμπια, την Ουγκάντα, τις νήσους Κομόρες, τη Δημοκρατία του Κονγκό και τη Νότια Αφρική, έφτασε στο Κίεβο όπου είχε συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, ενώ αύριο, 17 Ιουνίου, αναμένεται να βρεθεί στην Αγία Πετρούπολη όπου θα συναντήσει τον Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των αφρικανικών χωρών, ότι ειρηνευτικές συνομιλίες δύνανται να γίνουν αφότου η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

«Χρειαζόμαστε την πραγματική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη γη μας», είπε ο Ζελένσκι, ο οποίος κάλεσε τους Αφρικανούς ηγέτες να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο για την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα ζήτησε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της έντασης από τις αντιμαχόμενες πλευρές του πολέμου στην Ουκρανία. «Πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές», είπε χαρακτηριστικά ο Ραμαφόζα, υπογραμμίζοντας ότι η ειρήνη πρέπει να έρθει μέσα από διαπραγματεύσεις και με τη χρήση διπλωματικών μέσων.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT