Μπλίνκεν: Δηλώνει ότι μεταβαίνει στην Κίνα με στόχο να κατευνάσει τους φόβους μιας σινοαμερικανικής ρήξης

Μπλίνκεν: Δηλώνει ότι μεταβαίνει στην Κίνα με στόχο να κατευνάσει τους φόβους μιας σινοαμερικανικής ρήξης

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον σήμερα το βράδυ. Θα βρίσκεται στο Πεκίνο την Κυριακή και τη Δευτέρα.

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι ένας από τους στόχους του προσεχούς ταξιδιού του στην Κίνα είναι να «αποφευχθούν εσφαλμένες εκτιμήσεις».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα μιλήσει με κάθε ειλικρίνεια για μια σειρά ζητημάτων που γεννούν «πολύ πραγματικές ανησυχίες» κατά το ταξίδι του στην Κίνα, το οποίο είπε ότι αποσκοπεί στην καθιέρωση ανοιχτής και ισχυρής επικοινωνίας.

Το ταξίδι έχει στόχο «να ανοίξει απευθείας γραμμές επικοινωνίας προκειμένου οι δύο χώρες μας να μπορούν να διαχειριστούν τη σχέση μας με τρόπο υπεύθυνο», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον σήμερα το βράδυ για να μεταβεί στο Πεκίνο την Κυριακή και τη Δευτέρα όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με Κινέζους αξιωματούχους.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού, σκοπεύει επίσης να «προωθήσει τα συμφέροντα και τις αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών όπως και να μεταφέρει απευθείας και ειλικρινά τις ανησυχίες (σ.σ. των ΗΠΑ) για μια σειρά θεμάτων».

Επιπλέον, πρόκειται να εξερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας με το Πεκίνο για την αντιμετώπιση παγκοσμίων προκλήσεων όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι θα θέσει στις κινεζικές αρχές το θέμα της κράτησης Αμερικανών πολιτών στην Κίνα.

Ο Μπλίνκεν είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που μεταβαίνει στην Κίνα μετά το 2018. Η επίσκεψη του η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά τον Φεβρουάριο, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω του περιστατικού με το κινεζικό μπαλόνι που πετούσε πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT