Ισπανία: Νέα δημοσκόπηση φέρνει πολύ κοντά στην εξουσία τη Δεξιά, χάρη στο μέτωπο κατά του Σάντσεθ

Ισπανία: Νέα δημοσκόπηση φέρνει πολύ κοντά στην εξουσία τη Δεξιά, χάρη στο μέτωπο κατά του Σάντσεθ

Η αποστροφή των ψηφοφόρων για τον πρωθυπουργό υπερισχύει των φόβων για την Ακροδεξιά

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από πέντε εβδομάδες από τη διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις οποίες υποχρεώθηκε η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, η κεντροδεξιά έχει πλέον σαφές προβάδισμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα Vox, βασιζόμενη κατά κύριο λόγο στην αποστροφή του εκλογικού σώματος για τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύει τη Δευτέρα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα El Pais στη Μαδρίτη δείχνει ότι η δημοτικότητα του κ. Σάντσεθ και του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE συρρικνώνεται διαρκώς, ενώ το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) φθάνει όλο και πιο κοντά στο όριο της δεδηλωμένης αν προστεθούν και οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς.

Η έρευνα της εταιρείας 40dB για την El Pais και τον έγκυρο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER δείχνει ότι στις εκλογές που θα γίνουν στις 23 Ιουλίου το ΡΡ αναμένεται να συγκεντρώσει το 33,1% των ψήφων και 136 έδρες σε σύνολο 350, δηλαδή 47 έδρες περισσότερες απ΄όσες αποκόμισε από τις εκλογές του 2019.

Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, δύο εβδομάδες νωρίτερα, το ΡΡ φαίνεται να κερδίζει επιπλέον πέντε έδρες.

Από την άλλη πλευρά το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών συγκεντρώνει μόνο το 27,4% των προτιμήσεων, πράγμα που θα μεταφραστεί σε 106 έδρες τον Ιούλιο, δηλαδή 14 λιγότερες από ό,τι πριν τέσσερα χρόνια. Μόνο πέντε στους οκτώ (62%) ψηφοφόρους του κ. Σάντσεθ σκοπεύουν να τον στηρίξουν ξανά, σύμφωνα με την έρευνα.

Για να σχηματίσει κυβέρνηση ο επικεφαλής του ΡΡ, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, θα πρέπει να συνεργαστεί με το Vox, πράγμα που η κεντροδεξιά παράταξη έχει ήδη κάνει επανειλημμένα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Το Vox φαίνεται να χάνει έδρες από τις 52 που είχε κερδίσει το 2019, πέφτοντας περίπου στις 38 φέτος χάρη στη μετατόπιση ψηφοφόρων του προς την κεντροδεξιά. Το 12% των ψηφοφόρων του προ τετραετίας τώρα φαίνεται να προτιμά το Λαϊκό Κόμμα.

Ωστόσο οι βουλευτές του θα είναι απαραίτητοι για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον κ. Φεϊχόο, καθώς με τους 38 να προστίθενται στους 138 του Λαϊκού Κόμματος ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος θα έχει τη στήριξη 174 βουλευτών βάσει των προβλέψεων, πολύ κοντά δηλαδή στο όριο της απόλυτης πλειοψηφίας των 176 εδρών. Θα αρκεί δηλαδή η ψήφος τοπικών σχηματισμών, όπως για παράδειγμα ο Συνασπισμός των Κανάριων Νήσων, για να εκλεγεί πρωθυπουργός ο κ. Φεϊχόο.

Πολύ σημαντικό είναι το εύρημα της δημοσκόπησης αυτής σχετικά με το λαϊκό αίσθημα που αναμένεται να κρίνει το αποτέλεσμα και αφορά στην αποστροφή πολλών ψηφοφόρων για τον απερχόμενο πρωθυπουργό. Το λεγόμενο αίσθημα «αντι-Σάντσεθ» παρουσιάζεται ισχυρότερο από τον φόβο των ψηφοφόρων για τη συμμετοχή του μισαλλόδοξου Vox στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό – έστω κι αν o ακροδεξιός σχηματισμός φαίνεται να συγκεντρώνει μόνο το 13,8% των προτιμήσεων έναντι 15,2% στις εκλογές του 2019.

Η δε Αριστερά εμφανίζεται αποδυναμωμένη, με τον νέο της σχηματισμό «Σουμάρ» να προβλέπεται ότι θα εκλέξει 35 βουλευτές, από 41 το 2019, ύστερα και από τη θυελλώδη διαπραγμάτευση με τους Podemos.

Πηγή: El Pais

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT