Συνάντηση Μπλίνκεν – Σι Τζιπίνγκ στο Πεκίνο για την αποκλιμάκωση της έντασης

Συνάντηση Μπλίνκεν – Σι Τζιπίνγκ στο Πεκίνο για την αποκλιμάκωση της έντασης

Με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας σειράς συνομιλιών με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο σειράς συνομιλιών με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Η συνάντηση μεταξύ Σι και Αντονι Μπλίνκεν διήρκησε 35 λεπτά και αποτελεί το επιστέγασμα περισσότερων από δέκα ώρες συναντήσεων μεταξύ των επικεφαλής αμερικανικής και κινεζικής διπλωματίας για την εξομάλυνση των ταραγμένων διμερών σχέσεων. 

«Οι δύο πλευρές είχαμε συνομιλίες ειλικρινείς και σε βάθος» ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος στον Μπλίνκεν τον οποίο υποδέχτηκε στην Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. 

«Η κινεζική πλευρά κατέστησε σαφείς τις θέσεις της και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακολουθήσουν τις κοινές συμφωνίες στις οποίες είχαμε καταλήξει στο Μπαλί ο πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ» πρόσθεσε ο Σι, αναφερόμενος στις συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου των G20 στα τέλη του περασμένου έτους. 

«Οι δύο πλευρές επίσης σημείωσαν πρόοδο και πέτυχαν συμφωνία σε συγκεκριμένα θέματα, κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό» διεμήνυσε στην αμερικανική αντιπροσωπεία ο ίδιος. 

Όπως σημειώνει η Washington Post, θεωρείται σύνηθες, στο πλαίσιο της διπλωματικής εθιμοτυπίας, να συναντάται ο (εκάστοτε) Κινέζος ηγέτης με τους Αμερικανούς υπουργούς Εξωτερικών που επισκέπτονται την Κίνα. Ωστόσο, η συνάντηση της Δευτέρας επιβεβαιώθηκε μόλις 45 λεπτά πριν την πραγματοποίησή της. 

Οι δύο πλευρές, πάντως, άφησαν τα πιο ακανθώδη ζητήματα άλυτα, κρατώντας τις βασικές διαφωνίες -περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμπορίου και στρατιωτικών αντιπαραθέσεων σε Θάλασσα Νότιας Κίνας και Ταϊβάν- μακριά από τις κάμερες

Σημειώνεται πως, πέραν του θέματος της Ταϊβάν, οι σινοαμερικανικές σχέσεις είναι τεταμένες εξαιτίας διάφορων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων ο ανταγωνισμός στον τεχνολογικό τομέα, οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον κινεζικών εταιρειών, η μεταχείριση από το Πεκίνο της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και οι κινεζικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο Μπλίνκεν βρίσκεται στην Κίνα από χθες Κυριακή, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη χώρα αυτή από το 2018.

Χθες ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, σε μια μαραθώνια συνομιλία 7,5 ωρών, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση.

Σήμερα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε στον Αμερικανό ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ «της συνεργασίας και της σύγκρουσης», ενώ πρόσθεσε ότι το Πεκίνο δεν θα κάνει «κανέναν συμβιβασμό» στο θέμα της Ταϊβάν.

«Η επίσκεψη του κυρίου υπουργού Εξωτερικών στο Πεκίνο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σινοαμερικανικές σχέσεις», δήλωσε ο Ουάνγκ, το ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αρμόδιο για τη διπλωματία, στον Μπλίνκεν μέσω διερμηνέα, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να ενώσει με το υπόλοιπο έδαφός της μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου το 1949.

Πηγή: Washington Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT