Κόσοβο: Πώς ο Κούρτι κατόρθωσε το «ακατόρθωτο» στην πολιτική των ΗΠΑ

Κόσοβο: Πώς ο Κούρτι κατόρθωσε το «ακατόρθωτο» στην πολιτική των ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου κατάφερε κάτι που φάνταζε αδύνατον: έκανε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς να συμφωνήσουν

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι κατόρθωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο για την αμερικανική πολιτική: έκανε τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς να συμφωνήσουν.

Δυστυχώς όμως για τον Κούρτι (και τη χώρα του), αυτό στο οποίο συμφώνησαν ήταν ότι ο Κοσοβάρος ηγέτης είναι ένας πεισματάρης, και μερικές φορές ριψοκίνδυνος, πολιτικός που έχει υπονομεύσει την κοινή προσπάθεια ΗΠΑ και Ευρώπης για την οριστική επίτευξη ειρήνης μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ξεκάθαρα υπαίτιο τον Κούρτι για το πρόσφατο ξέσπασμα βίας μεταξύ των αρχών του Κοσσυφοπεδίου και των σερβικών κοινοτήτων στα βόρεια της χώρας, ενώ έχει προσπαθήσει – μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία – να τον χαλιναγωγήσει ασκώντας του δημόσια κριτική. 

Η σύγκρουση, η οποία αφορά το μέλλον των περιοχών του βορείου Κοσόβου όπου κατοικούν ως επί το πλείστον Σέρβοι αλλά και το αίτημα της Πρίστινας να αναγνωριστεί η εθνική κυριαρχία της χώρας, έχει ξεφύγει ακόμη περισσότερο από τον έλεγχο τις τελευταίες ημέρες, με τη Σερβία να συλλαμβάνει τρεις Κοσοβάρους συνοριοφύλακες και το Κόσοβο να κλείνει το κύριο συνοριακό πέρασμα για τα φορτηγά από τη Σερβία.

Εκατέρωθεν πυρά κατά Κούρτι

Οι επικριτές του Κούρτι τον κατηγορούν ότι επιδιώκει την κρίση, στέλνοντας παραστρατιωτικές αστυνομικές μονάδες σε σερβικές κοινότητες και χρησιμοποιώντας βία στα τέλη Μαΐου ώστε να διορίσει Αλβανούς δημάρχους στην περιοχή αφού οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις τοπικές εκλογές.

«Αντιμετωπίζουμε ορισμένα θεμελιώδη προβλήματα μαζί του που έχουν να κάνουν με το αν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτόν ως εταίρο», δήλωσε αυτό τον μήνα στο Voice of America ο Αμερικανός πρέσβης στη Σερβία, Κρίστοφερ Χιλ. 

Ακολούθησε μάλιστα και μια ανάρτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Twitter στις 26 Μαΐου, στην οποία ανέφερε τα εξής: «Καταδικάζουμε έντονα τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσόβου που κλιμακώνουν τις εντάσεις στα βόρεια και διαταράσσουν περαιτέρω τη σταθερότητα.»

Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, ο οποίος ανέλαβε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του ειδικού απεσταλμένου για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, προέβη σε ωμή δήλωση στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι ο Κούρτι έδειξε «το μεσαίο δάχτυλο» στον Μπάιντεν και στους Ευρωπαίους. 

Παρ’ όλο όμως που ο Γκρένελ επικρίνει εδώ και καιρό τον Κούρτι, έναν εθνικιστή του αριστερού χώρου που οι θέσεις του δεν ευθυγραμμίζονταν ποτέ με εκείνες των συνεργατών του Τραμπ, οι επιπλήξεις που έγιναν και από την πλευρά της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν επίσης αξιοσημείωτες.

Ο «θρύλος» Κρίστοφερ Χιλ και ο «καλός εταίρος» Βούτσιτς

Από τη μία πλευρά, σύμφωνα με το Politico, το Κόσοβο ήταν πάντοτε ένα μικρό στοίχημα για τους Δημοκρατικούς ηγέτες ήδη από το 1999, όταν ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ηγήθηκε της επιτυχούς εκστρατείας του ΝΑΤΟ κατά του ισχυρού άνδρα της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος επέβλεψε το σχέδιο απομάκρυνσης εκατομμυρίων Αλβανών από τα σπίτια τους, στο πλαίσιο του σχεδίου «εθνοκάθαρσης» του Κοσσυφοπεδίου. Πολλοί Δημοκρατικοί θεωρούν το Κόσοβο ως ένα σπάνιο παράδειγμα επιτυχημένης οικοδόμησης εθνών από τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, ο Χιλ θεωρείται «θρύλος» του τομέα της Διπλωματίας στα Βαλκάνια με θητεία δεκαετιών στην περιοχή και είναι κυρίως γνωστός ως ένας από τους «αρχιτέκτονες» της Συμφωνίας του Ντέιτον, η οποία οδήγησε στον τερματισμό του πολέμου στη Βοσνία το 1995.

Οπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, εάν κάποιος αντιλαμβάνεται την κλίμακα της κακής επιρροής που είχε η Σερβία στην περιοχή με το πέρασμα του χρόνου, τότε αυτός είναι ο Χιλ. Παρ’ όλα αυτά, ο βετεράνος διπλωμάτης κατέστησε σαφές ότι, κατά τη γνώμη του, δεν ευθυνόταν το Βελιγράδι για την πρόσφατη κλιμάκωση στο Κόσοβο. 

«Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς και η κυβέρνησή του είναι «καλοί εταίροι σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Χιλ.

Την υπομονή της με τον Κούρτι φαίνεται να χάνει και η Ε.Ε., η οποία έχει συντονίσει συνομιλίες  μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου για την «ομαλοποίηση» των σχέσεών τους, κάτι που αποτελεί  προϋπόθεση για την ένταξη των δύο χωρών στο μπλοκ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ε.Ε. δήλωσε ότι αναστέλλει τις υψηλόβαθμες επισκέψεις στο Κόσοβο καθώς και την «οικονομική συνεργασία» με τη χώρα.

«Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, ο πρωθυπουργός Κούρτι έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να κάνει αποφασιστικά βήματα και ενέργειες για αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο.

«Blame Game»

Μέχρι στιγμής, ο Κούρτι δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμος να υποχωρήσει και επιμένει ότι η σταθερή άρνηση του Βούτσιτς να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως κυρίαρχο κράτος και να αποδεχτεί ότι η αιτία της κρίσης βρίσκεται στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην περίοδο όπου η Σερβία βρισκόταν σε πόλεμο. Ο Κούρτι αναφέρει ότι δρα με βάση τις αρχές του και όχι με θυμό.

«Αυτό που βλέπουμε από τη δημοκρατική Δύση είναι μια συγκεκριμένη στάση κατευνασμού», δήλωσε ο Κούρτι σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico. «Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ. Και πιστεύω πως είναι σημαντικό τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ να πουν στον Βούτσιτς να κάνει πίσω».

Ο Κούρτι κατηγόρησε μάλιστα τον Βούτσιτς ότι προκαλεί ταραχές στο βόρειο Κόσοβο, υποστηρίζοντας μια «φασιστική παραστρατιωτική ομάδα» στην περιοχή, ενώ υποστηρίζει ότι ο Σέρβος πολιτικός βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις κατά Αλβανών δημοσιογράφων του Κοσόβου αλλά και διεθνών ειρηνευτικών ομάδων.

Λίγοι βέβαια είναι εκείνοι που θα ισχυρίζονταν ότι ο Βούτσιτς είναι «αθώος». Οι επικριτές του στη Δύση έχουν εγκαλέσει μάλιστα την Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι έδειξε να υποστηρίζει τον Σέρβο πρόεδρο στο πλαίσιο της πρόσφατης κρίσης, ιδιαίτερα τη στιγμή που στη Σερβία κερδίζουν έδαφος οι μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στο όλο και πιο αυταρχικό καθεστώς του.

Παρόλα αυτά, η Σερβία εξακολουθεί να παίζει κομβικό ρόλο στην περιοχή και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα παρασυρθεί περαιτέρω στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Οι περισσότεροι δυτικοί παρατηρητές αμφιβάλλουν πάντως για τις προοπτικές αντίστασης στον Βούτσιτς, δεδομένου του ότι η εξουσία του στη Σερβία στέκεται σε γερά θεμέλια.

Τα λάθη της Δύσης και η «σύσκεψη κρίσης»

Σύμφωνα και πάλι με το Politico, σε μια εποχή που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι μια ακόμη σύγκρουση εντός των συνόρων της ηπείρου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τελευταία έξαρση στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση των αποτυχιών της ίδιας της Δύσης στην περιοχή και των συνεπειών που αντιμετωπίζει επειδή άφησε την ένταση να σιγοβράζει για χρόνια.

Τη Δευτέρα, η Ε.Ε. ζήτησε από τον Κούρτι και τον Βούτσιτς να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες για μια «σύσκεψη κρίσης» διαφορετικά τους προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσουν «επιβλαβείς» συνέπειες.

Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, όμως,  κανένας ηγέτης δεν είχε συμφωνήσει να πάει.

Πηγή: Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT