Ουγγαρία: Συνελήφθη Νορβηγός o οποίος ήθελε να «κλέψει τη δόξα» του Αντερς Μπρέιβικ

Ουγγαρία: Συνελήφθη Νορβηγός o οποίος ήθελε να «κλέψει τη δόξα» του Αντερς Μπρέιβικ

Τον Ιούλιο 2011, ο Μπρέιβικ σκότωσε 77 ανθρώπους στη χειρότερη επίθεση εν καιρώ ειρήνης που σημειώθηκε στη Νορβηγία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ουγγρικές αρχές συνέλαβαν στη Βουδαπέστη έναν 45χρονο Νορβηγό, ο οποίος πιστεύεται πως σχεδίαζε πολύνεκρη επίθεση με στόχο να επισκιάσει τις δολοφονίες που διέπραξε το 2011 ο ομοεθνής του ακροδεξιός εξτρεμιστής, Αντερς Μπρέιβικ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Τον Ιούλιο 2011, ο Μπρέιβικ σκότωσε 77 ανθρώπους στη χειρότερη επίθεση εν καιρώ ειρήνης που σημειώθηκε στη Νορβηγία.

Σκότωσε οκτώ ανθρώπους με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στο Οσλο και αργότερα άλλους 69 με πυροβόλο όπλο – οι περισσότεροι έφηβοι, που έκαναν διακοπές σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Η ουγγρική αστυνομία είπε πως ο άνδρας, που δεν κατονομάζεται, είχε κάνει πολλές αναρτήσεις σε πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο, όπου περιέγραφε τα σχέδιά του να διαπράξει μαζικές δολοφονίες σε ακαθόριστη τοποθεσία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος, ο οποίος μιλούσε κυρίως νορβηγικά και σε κάποιες περιπτώσεις αγγλικά, έλεγε ότι θέλει να επισκιάσει τα εγκλήματα του Μπρέιβικ.

«Μπορώ να χτυπήσω οπουδήποτε… Αεροδρόμιο, τερματικό σταθμό σιδηροδρόμου, τίποτα δεν θα ήταν πρόβλημα… Θα καταστρέψω τους αθώους», φέρεται να λέει ο ύποπτος στα βίντεο που ανάρτησε, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο άνδρας αυτός, που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη από τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, τέθηκε επισήμως υπό προσωρινή κράτηση το Σάββατο. Στη Νορβηγία έχει καταδικαστεί για διάφορες υποθέσεις βίας και σεξουαλικών εγκλημάτων, όπως ανακοίνωσε η ουγγρική αστυνομία επικαλούμενη πληροφορίες που έλαβε από τη νορβηγική. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε για τι ακριβώς έχει καταδικαστεί.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος κρατείται σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT