Αλβανία: Ενοπλη σύγκρουση της αστυνομίας με Ιρανούς μουτζαχεντίν

Αλβανία: Ενοπλη σύγκρουση της αστυνομίας με Ιρανούς μουτζαχεντίν

Δύο νεκροί κατά τους Ιρανούς - Διαψεύδει η κυβέρνηση

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας και μελών της ιρανικής αντιπολίτευσης Μουτζαχεντίν-ε-Χαλκ (ΜΕΚ), σημειώθηκε το μεσημέρι στο κέντρο διαμονής των τελευταίων, το Ashfraf-3, που είναι κοντά στο χωριό Μάνζε στα ανατολικά της πόλης του Δυρραχίου

Στο κέντρο αυτό, το οποίο είναι ερμητικά κλειστό προς τρίτους, στεγάζονται από το 2014 περίπου 3.000 μέλη της ιρανικής αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στο καθεστώς της Τεχεράνης. Εκπρόσωπος των ΜΕΚ δήλωσε ότι δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νεκροί και πως οι ισχυρισμοί των Μουτζαχεντίν ερευνώνται.

Ο εκπρόσωπος των Μουτζαχεντίν δεν αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους προέβαλαν αντίσταση κατά την είσοδο της αστυνομίας στον καταυλισμό. Ανέφεραν μόνο ότι οι ένοπλοι αστυνομικοί άσκησαν υπέρμετρη βία.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας υποστήριξε ότι η αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις εκτελούσαν απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας «κατά της διαφθοράς, της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος».

Σημείωσε επίσης ότι οι Ιρανοί Μουτζαχεντίν στεγάστηκαν στην Αλβανία το 2014 για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά παραβίασαν ωμά τη συμφωνία, ενώ σήμερα προέβαλαν σθεναρή αντίσταση στην αστυνομία.

Οπως έγινε γνωστό, η αστυνομία κατάσχεσε υπολογιστές καθώς και άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία «που δεν συνάδουν με τους ανθρωπιστικούς λόγους φιλοξενίας στην Αλβανία».

Εξαιτίας της παρουσίας και της δράσης των Μουτζαχεντίν οι σχέσεις Τιράνων και Τεχεράνης έχουν υποβαθμιστεί. 

Μάλιστα από πέρυσι έχουν διακοπεί και στο διπλωματικό επίπεδο, με την Αλβανία να απελαύνει τον Ιρανό πρέσβη καταλογίζοντας στην Τεχεράνη τη μαζική κυβερνοεπίθεση που δέχτηκαν τα Τίρανα τον Ιούλιο.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT