Καταδικάστηκε Αμερικανός πρώην υψηλόβαθμος αστυνομικός για την «Επιχείρηση Κυνήγι της Αλεπούς»

Καταδικάστηκε Αμερικανός πρώην υψηλόβαθμος αστυνομικός για την «Επιχείρηση Κυνήγι της Αλεπούς»

Η κινεζική επιχείρηση στοχεύει φυγάδες στους οποίους ασκούνται πιέσεις ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας πρώην αρχιφύλακας της αστυνομίας της Νέας Υόρκης καταδικάστηκε την Τρίτη από ένορκους δικαστηρίου του Μπρούκλιν για μια υπόθεση που αφορά κινέζους εξόριστους που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μάικλ ΜάκΜάχον, ο οποίος έγινε ιδιωτικός ντετέκτιβ μετά τη συνταξιοδότησή, προσελήφθη από «κινεζικά συμφέροντα» για να παρακολουθεί τον κάτοικο του Νιου Τζέρσεϊ Χου Τζιν στο πλαίσιο μιας εκστρατείας με την ονομασία «Επιχείρηση Κυνήγι Αλεπούς».

Στο πλαίσιο της διαβόητη επιχείρησης, Κινέζοι αξιωματούχοι καταδιώκουν φυγάδες και τους ασκούν πιέσεις ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι ένορκοι καταδίκασαν επίσης τον ΜακΜάχον για μια άλλη κατηγορία, αλλά τον έκριναν αθώο για συνωμοσία με σκοπό να ενεργήσει ως ξένος πράκτορας, δήλωσε εκπρόσωπος του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μπρούκλιν.

Το FBI συνέλαβε δύο άτομα στις 17 Απριλίου με την κατηγορία ότι λειτουργούσαν μυστικό αστυνομικό τμήμα στη Νέα Υόρκη για λογαριασμό του καθεστώτος της Κίνας, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ).

Το δίδυμο, ο Λου Τζιανγουάνγκ, 61 ετών, και ο Τσεν Τζινπίνγκ, 59 ετών, συνωμότησαν ως πράκτορες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) και έλαβαν εντολές από το καθεστώς προκειμένου να εντοπίσουν και να φιμώσουν Κινέζους αντιφρονούντες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Το αστυνομικό τμήμα πιστεύεται ότι είναι ένα από τα περισσότερα από 100 υπερπόντια τμήματα που λειτουργεί το κινεζικό καθεστώς σε 53 χώρες, σύμφωνα με την Safeguard Defenders, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Ισπανία.

Η προσπάθεια αυτή αποκάλυψε μια τεράστια παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ από το ΚΚΚ και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τον εισαγγελέα των ΗΠΑ Μπρον Πις.

Με πληροφορίες από Reuters, ΝΥΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT