Ναυάγιο στον Τιτανικό: Ποιοι είναι οι πέντε αγνοούμενοι του εξαφανισμένου υποβρυχίου

Ναυάγιο στον Τιτανικό: Ποιοι είναι οι πέντε αγνοούμενοι του εξαφανισμένου υποβρυχίου

Δύο Πακιστανοί, ένας Γάλλος πιλότος, ένας Βρετανός επιχειρηματίας και ο ιδιοκτήτης της Ocean Gate βρίσκονται στο υποβρυχίο Titan

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης που αναζητούν το αγνοούμενο τουριστικό υποβρύχιο που έκανε κατάδυση για μια περιήγηση στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Η επαφή με το μικρό υποβρύχιο χάθηκε περίπου μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του την Κυριακή στο σημείο του ναυαγίου. Ήταν περίπου 5μμ ώρα Ελλάδας.Ήδη το χρονικό περιθώριο oξυγόνου έχει μειωθεί δραματικά.

Τελευταία φορά που εντοπίστηκε σήμα του υποβρυχίου ήταν όταν βρισκόταν ακριβώς πάνω από τον προορισμό του, το ναυάγιο του Τιτανικού. Το ναυάγιο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 600 χιλιόμετρα (370 μίλια) από την ακτή της Νέας Γης στον Καναδά.

Μέσα στο υποβρύχιο πιστεύεται ότι επέβαιναν πέντε άτομα. Δύο από τους επιβαίνοντες είναι ο Πακιστανός δισεκατομμυριούχος Σαχζάντα Νταούντ, 48 ετών, και ο 19χρονος γιος του, Σουλεμάν.

Η οικογένεια Νταούντ έχει στενούς δεσμούς με τη Βρετανία με έπαυλη στην περιοχή του Σάρεϊ. Ο 79χρονος Χουσέιν Νταούντ, ο πατέρας του Σαχζάντα και παππούς του Σουλεμάν, είναι ο επικεφαλής της εταιρείας Dawood Hercules Corporation που παράγει χημικά και της Engro Corporation που δραστηριοποιείται στον χώρο των λιπασμάτων, των τροφίμων και της ενέργειας.

Ένας ακόμα επιβαίνων είναι ο 58χρονος Βρετανός επιχειρηματίας και εξερευνητής, Χάμις Χάρντινγκ.

Ναυάγιο στον Τιτανικό: Ποιοι είναι οι πέντε αγνοούμενοι του εξαφανισμένου υποβρυχίου-1
Xάμις Χάρντινγκ/AP

Ο Xάρντινγκ είναι πρόεδρος της εταιρείας Action Aviation, η οποία πωλεί αεροσκάφη σε αρχηγούς κρατών και ανθρώπους της βιομηχανίας του θεάματος και του αθλητισμού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Ο Βρετανός επιχειρηματίας αναφέρεται ως δισεκατομμυριούχος στον βρετανικό Τύπο, αλλά το περιοδικό Forbes σημειώνει ότι δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογό του με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. 

Πέραν αυτών, ο Χάρντινγκ είναι γνωστός για τα κατορθώματά του εκτός επιχειρήσεων. Κατέχει πέντε ρεκόρ με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, συμπεριλαμβανομένου του «ταχύτερου περίπλου της Γης μέσω των δύο γεωγραφικών πόλων» με αεροπλάνο, τον οποίο πέτυχε το 2019 σε λίγο περισσότερο από 46 ώρες. Ο Χάρντινγκ ήταν επίσης ένα από τα έξι άτομα στην αποστολή της Blue Origin, που ανήκει στον Τζεφ Μπέζος, τον περασμένο Ιούνιο, ενώ το 2016, συνόδευσε τον διάσημο αστροναύτη Μπαζ Όλντριν σε αποστολή στον Νότιο Πόλο. 

Ο Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο παγκοσμίου φήμης Γάλλος εξερευνητής, βρίσκεται επίσης στο πλοίο, ενώ το πέμπτο μέλος αυτής της παρέας ανθρώπων που αγνούνται είναι ο CEO της OceanGate, Στόκτον Ρας.

Ο Ναρζολέ, που περιγράφεται από την OcenGate ως «ο μεγαλύτερος εξερευνητής του Τιτανικού», είναι διευθυντής υποβρύχιας έρευνας της RMS Titanic, που οργανώνει αποστολές στο ναυάγιο για την ανάκτηση αντικειμένων. Ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού έχει ηγηθεί ο ίδιος πολλών αποστολών στον Τιτανικό και έχει ολοκληρώσει 35 καταδύσεις με το υποβρύχιο. Έχει επιβλέψει την ανέλκυση 5.000 αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος 20 τόνων από το κύτος του πλοίου.

Ο Στόκτον Ρας είναι ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Expeditions, της εταιρείας που οργάνωσε την αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Ναυάγιο στον Τιτανικό: Ποιοι είναι οι πέντε αγνοούμενοι του εξαφανισμένου υποβρυχίου-2
Στόκτον Ρας/AP

Με πληροφορίες από CBS, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT