Ιταλία: «Οικουμενικό έγκλημα» η πρακτική παρένθετης μητρότητας

Ιταλία: «Οικουμενικό έγκλημα» η πρακτική παρένθετης μητρότητας

Νομοσχέδιο της ιταλικής Ακροδεξιάς – Η χώρα δεν επιτρέπει επίσης τους γάμους ή την υιοθεσία παιδιών μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα ακροδεξιά κόμματα στην ιταλική κυβέρνηση θέλουν να καταστήσουν οικουμενικό έγκλημα την παρένθετη μητρότητα, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να διώκονται εις το εξής Ιταλοί πολίτες στο εξωτερικό προκειμένου να αποθαρρυνθεί ο «αναπαραγωγικός τουρισμός».

Το νομοσχέδιο παρουσίασε τη Δευτέρα η Καρολίνα Βάρτσι από το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, «Αδέλφια της Ιταλίας». Η πρακτική είναι ήδη απαγορευμένη στην Ιταλία, αλλά το κόμμα της πρωθυπουργού έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα ποινικοποίησής της και για όσους πολίτες επιστρέφουν στη χώρα αφότου έχουν καταφύγει σε παρένθετες μαμάδες σε χώρες στις οποίες είναι νόμιμη και ελεγχόμενη.

Η νέα πρόταση νόμου έχει στόχο να σταματήσει «αυτήν την αγορά», όπως τόνισε η Βάρτσι. Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ η Αριστερά είναι διχασμένη: παρόλο που σε γενικές γραμμές θεωρούν λανθασμένη νομικά την πρωτοβουλία, κάποιοι αριστεροί βουλευτές αντιτίθενται στην παρένθετη μητρότητα. Ειδικότερα, οι βουλευτές είναι διχασμένοι απέναντι στην αντιπρόταση για «παρένθετη μητρότητα με αλληλεγγύη», που κατατέθηκε στη Βουλή από τον ηγέτη του κόμματος «Περισσότερη Ευρώπη», Ρικάρντο Μάγκι.

Με βάση αυτήν την πρόταση, η έγκυος θα πρέπει να είναι κάτω από 40 ετών, να έχει γίνει ήδη μητέρα και να έχει εισόδημα, ενώ πρέπει να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και ψυχολογική αποτίμηση για να επιβεβαιωθούν η καλή υγεία της και η ελεύθερη βούλησή της.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «καταδικάζει κάθε μορφή εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης, θέτοντας στο επίκεντρο τα δικαιώματα όλων όσοι εμπλέκονται και εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε τεχνικές υποβοηθούμενης γονιμότητας για όλους όσοι τη χρειάζονται και με απόλυτη προστασία όσων έχουν γεννηθεί στην Ιταλία ή στο εξωτερικό».

Διαδηλώσεις

Πριν από τη συζήτηση, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πρότασης. Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Γονείς, όχι εγκληματίες». «Θεωρείται δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει γυναίκα που έχει τη βούληση να μείνει έγκυος για λογαριασμό άλλων και πρέπει να το πάρουμε αυτό ως αξίωμα. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να εμφανιστεί ως φύλακας της βούλησης μιας γυναίκας χωρίς καν να την ακούσει;» αναρωτήθηκε ο Μάγκι. Εκτός όμως από τις πολιτικές θέσεις, φαίνεται ότι υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα υπό την έννοια του «οικουμενικού εγκλήματος».

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Φιλομένα Γκάλο, το σχέδιο νόμου που προτείνει η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον. «Από μόνο του το γεγονός, αφού η παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμη κι ελεγχόμενη σε κάποιες χώρες κάνει αδύνατη την ποινικοποίησή της σε όλο τον κόσμο», εξήγησε η δικηγόρος.

Από τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση της Μελόνι έχει ζητήσει από τις τοπικές αρχές να συμμορφωθούν με δικαστική απόφαση του Δεκεμβρίου και να σταματήσουν να εκδίδουν πιστοποιητικά γέννησης για παιδιά που προέρχονται από ζευγάρια του ίδιου φύλου κι έχουν γεννηθεί με τη βοήθεια παρένθετης μητέρας. Ετσι, πολλά ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους έχουν βρεθεί σε νομικό κενό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν αυτόματα την ιταλική υπηκοότητα και δικαίωμα διαμονής, στερώντας τους ταυτόχρονα την πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στα νηπιαγωγεία.

Πριν από λίγες ημέρες, η Γιορτή Περηφάνιας στη Ρώμη μετατράπηκε σε παρέλαση γονιών του ίδιου φύλου και άλλες οικογένειες του ουράνιου τόξου, που διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στη συντηρητική στροφή της κυβέρνησης.

Η Ιταλία επιτρέπει το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, όχι όμως τους γάμους ή την υιοθεσία παιδιών, ούτε καν από έναν μόνο γονιό. Καταλυτικό ρόλο σε αυτές τις απαγορεύσεις διαδραματίζει η Καθολική Εκκλησία, που εξακολουθεί να ασκεί σοβαρή επιρροή τόσο στην πολιτική όσο και στην καθημερινή ζωή των Ιταλών πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT