Σουηδία για ΝΑΤΟ: H τουρκική βουλή να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης του αιτήματος ένταξης

Σουηδία για ΝΑΤΟ: H τουρκική βουλή να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης του αιτήματος ένταξης

«Η άποψή μας είναι ότι κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε», δήλωσε ο Σουηδός ΥΠΕΞ στο πρακτορείο Reuters

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας που συνήψε με την Τουρκία σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και έχει έρθει η ώρα η τουρκική βουλή να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης του σουηδικού αιτήματος ένταξης ώστε να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ.

«Η άποψή μας είναι ότι κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε, τώρα ήρθε η ώρα να ξεκινήσει την διαδικασία επικύρωσης η τουρκική βουλή», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός στο Reuters στο περιθώριο κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Μάχη με τον χρόνο (και τον Ερντογάν)

Οπως ανέφερε σε πρόσφατη ανάλυσή του το CNN, η Βορειοατλαντική Συμμαχία δίνει μάχη με τον χρόνο ώστε να μην βρεθεί στη δύσκολη θέση να χάσει την προθεσμία της 11ης Ιουλίου για την υποδοχή της Σουηδίας.

Η Τουρκία εξακολουθεί να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, καθώς ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι η Στοκχόλμη επιτρέπει σε μέλη αναγνωρισμένων κουρδικών τρομοκρατικών ομάδων να δραστηριοποιούνται σε σουηδικό έδαφος.

Η Αγκυρα ισχυρίζεται επίσης ότι η σουηδική κυβέρνηση φέρει ευθύνη για ακροδεξιές διαδηλώσεις κατά τις οποίες άνθρωποι έκαψαν αντίγραφα του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Παρ’ όλο που υπάρχει περιθώριο για μια συμφωνία – και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που επιθυμούν την ένταξη της Σουηδίας έχουν σημαντική επιρροή – υπάρχουν ακόμη εμπόδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να παρέλθει η προθεσμία της 11ης Ιουλίου χωρίς η Συμμαχία να πάρει αυτά που θέλει.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT