Επιστροφή στο γραφείο

Οι εταιρείες προσπαθούν να αφυπνίσουν τους εργαζομένους τους από τον λήθαργο της εξ αποστάσεως εργασίας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Μάνι Μεντίνα, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, ζήτησε από τους υπαλλήλους του να επιστρέψουν στο γραφείο ύστερα από μακρά περίοδο τηλεργασίας εξαιτίας της πανδημίας, έπεσε σε τείχος άρνησης. Παρότι τα επιχειρήματα των εργαζομένων ήταν λογικά, ο Μεντίνα επέμεινε υπενθυμίζοντάς τους ότι η διά ζώσης εργασία είναι πιο αποτελεσματική και καλύτερης ποιότητας. Υστερα από σχεδόν τρία χρόνια κοινωνικής αποστασιοποίησης και βιντεοσυσκέψεων, ο Μεντίνα είχε κατασταλάξει ότι οι ιδέες γεννιούνται πιο εύκολα εντός του γραφείου. «Μπορείς να διακόψεις κάποιον χωρίς να γίνεις αγενής όταν είσαι δίπλα του. Σε μία συζήτηση μέσω Zoom, πρέπει να αφήσεις τον άλλο να ολοκληρώσει», λέει.

Για δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένους γραφείου σε όλο τον κόσμο, φαίνεται πως έφτασε η κατάλληλη ώρα για μαζική επιστροφή στους χώρους εργασίας. Αυτή την άνοιξη, μεγάλες εταιρείες κάλεσαν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν: οι μισθωτοί της Disney θα οφείλουν τώρα να προσέρχονται στη δουλειά τους τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, εκείνοι της Amazon, τρεις ημέρες, ενώ οι Meta και Lyft έδωσαν τελεσίγραφο σε πολλούς εργαζομένους για οριστική επάνοδο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Google επέλεξε να εντάξει «απουσιολόγιο» στην ετήσια αξιολόγηση εργαζομένων, εντοπίζοντας όσους παίρνουν πολυήμερες άδειες «από τη σημαία». Οι νέοι κανόνες υιοθετούνται σε μια στιγμή κατά την οποία ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αποδεχθεί την υβριδική εργασία, με περισσότερο από το 25% των Αμερικανών εργαζομένων να δουλεύει από το σπίτι και τα μισά γραφεία να παραμένουν άδεια. Τα τρία χρόνια της πανδημίας δίδαξαν στους CEO ορισμένα πολύ χρήσιμα μαθήματα, για να καταλήξουν ότι η διά ζώσης συνεργασία –έστω και λίγες ημέρες της εβδομάδας– είναι ζωτικής σημασίας. «Οταν η οικονομία άκμαζε, τα στελέχη σκέφτονταν: πολύ θα μου άρεσε να γυρίσουν όλοι στο γραφείο, αλλά δεν πειράζει αφού τα κέρδη είναι μεγάλα. Τώρα όμως, με τη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας, τα ίδια στελέχη θέλουν τους υφισταμένους τους στο πλευρό τους», λέει ο Μαρκ Αϊν, επικεφαλής εταιρείας ασφάλειας λογισμικού.

Επιστροφή στο γραφείο-1
Για δέκα ημέρες, η Salesforce θα προσφέρει φιλανθρωπική δωρεά 10 δολαρίων ​​την ημέρα για λογαριασμό κάθε υπαλλήλου που θα πηγαίνει στο γραφείο. [Jeenah Moon/The New York Times]

Πισωγυρίσματα

Η εταιρεία DocuSign, με περισσότερους από 6.500 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, διακρίθηκε για τα πισωγυρίσματά της σε ό,τι αφορά την εξ αποστάσεως εργασία. Η εταιρεία ήλπιζε να καλέσει το προσωπικό να επιστρέψει στις θέσεις του τον Μάιο του 2020, με την ημερομηνία να μετατίθεται στον Αύγουστο του ίδιου έτους, τον Οκτώβριο 2021 και τον Ιανουάριο του 2022, προτού τα σχέδια καταρρεύσουν εντελώς επιτρέποντας στους εργαζομένους να διαμορφώνουν το ωράριό τους όπως τους βόλευε.

Στις αρχές του μήνα, στην πλειονότητά τους οι υπάλληλοι βρίσκονταν πάλι στις θέσεις τους. Η διοίκηση αποφάσισε τελικά ότι 70% του προσωπικού θα ακολουθούσε πρόγραμμα υβριδικής εργασίας, 30% θα εργαζόταν αποκλειστικά από το σπίτι και μόλις 1% θα προσερχόταν καθημερινά.

«Το θέμα αυτό μπορεί να γίνει αφορμή έντονων αντιπαραθέσεων. Βρισκόμαστε στο στάδιο δοκιμών του νέου συστήματος και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν», λέει η Τζένιφερ Κρίστι, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της DocuSign.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT