Σκιές από τα νομικά προβλήματα του Χάντερ Μπάιντεν

Σκιές από τα νομικά προβλήματα του Χάντερ Μπάιντεν

Η συμφωνία του με την εισαγγελία τον βάζει στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών – Αχίλλειος πτέρνα στην προεκλογική εκστρατεία του πατέρα του, Τζο Μπάιντεν

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπική οδύνη προκαλούν οι δικαστικές περιπέτειες του Χάντερ Μπάιντεν στον πατέρα του και πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο, με το θέμα να αναδεικνύεται στην αχίλλειο πτέρνα της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου.

Η απόφαση του Χάντερ Μπάιντεν να ομολογήσει την ενοχή του σε δύο υποθέσεις φοροδιαφυγής μικρής κλίμακας έδωσε τέλος σε δικαστική έρευνα πέντε ετών, η οποία δεν «ακούμπησε» τον πρόεδρο. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τζο Μπάιντεν βρήκαν, όμως, ευκαιρία για να καταδικάσουν την επιείκεια της αμερικανικής δικαιοσύνης απέναντι στον προεδρικό γόνο.

Ο 53χρονος Χάντερ έχει προσπαθήσει να απεξαρτηθεί από το κρακ, με την αμερικανική Δεξιά να τον αντιμετωπίζει ως παράδειγμα νεποτισμού και προνομιακής μεταχείρισης. Η φράση «το λάπτοπ του Χάντερ Μπάιντεν» έχει αποκτήσει συμβολική σημασία για τους αντιπάλους του προέδρου, παρότι αδυνατούν να περιγράψουν τι επιβαρυντικό υλικό περιείχε η επίμαχη συσκευή, που εντοπίσθηκε σε κατάστημα επισκευής υπολογιστών το 2020 και έδωσε αφορμή για τη δίωξή του.

Ο Χάντερ επέλεξε σκόπιμα να ανακοινώσει τον συμβιβασμό του με τη Δικαιοσύνη σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την απαγγελία κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα κατά του τέως προέδρου Τραμπ, προκειμένου να υπογραμμίσει τις διαφορές μεταξύ των δύο υποθέσεων. Οι σύμμαχοι του προέδρου επισημαίνουν ότι επέτρεψε σε εισαγγελέα, διορισμένο από τον Τραμπ, να ερευνήσει την υπόθεση του λάπτοπ.

Ο Ντέιβιντ Μπροκ, στέλεχος των Δημοκρατικών, λέει ότι η συμφωνία με την εισαγγελία προκάλεσε την κατάρρευση των θεωριών συνωμοσίας του στρατοπέδου Τραμπ. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος δεν τοποθετήθηκε για το θέμα, με το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου να ανακοινώνει ότι το προεδρικό ζευγάρι αγαπά τον γιο του και τον στηρίζει στην προσπάθεια να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην Καλιφόρνια, ο Τζο Μπάιντεν είπε: «Είμαι πολύ περήφανος για τον γιο μου».

Προβληματικοί συγγενείς έχουν δημιουργήσει πονοκέφαλο σε πολλούς προέδρους. Το ενδιαφέρον τους είχαν στρέψει τα μέσα ενημέρωσης στις οικονομικές δοσοληψίες του Ντόναλντ Νίξον –αδελφού του Ρίτσαρντ– με τον εκκεντρικό μεγιστάνα Χάουαρντ Χιουζ, στη δραστηριότητα του Μπίλι Κάρτερ ως εκπροσώπου των συμφερόντων της Λιβύης, στη θητεία του Νιλ Μπους σε Δ.Σ. πτωχευμένης τράπεζας, στην καταδίκη για ναρκωτικά του Ρότζερ Κλίντον και στα πολλά νομικά προβλήματα των τέκνων Τραμπ.

Οι πρόεδροι επιλέγουν συνήθως να αποστασιοποιηθούν από τα προβλήματα των συγγενών τους. Ο Μπιλ Κλίντον χορήγησε, πάντως, προεδρική χάρη στον ετεροθαλή αδελφό του λίγο πριν εγκαταλείψει το Οβάλ Γραφείο.

Ακραία πόλωση

Η υπόθεση Χάντερ Μπάιντεν έχει, ωστόσο, σημαντικές ιδιαιτερότητες και αποτελεί παράδειγμα της ακραίας πόλωσης και έλλειψης ορίων ευπρέπειας, όπως αυτά που προστάτευαν κάποτε τα μέλη της προεδρικής οικογένειας. Πολλοί Αμερικανοί παραμένουν, όμως, πεπεισμένοι πως ο γιος του προέδρου έχει και άλλα να κρύψει, πέρα από τις κατηγορίες πταισματικού χαρακτήρα τις οποίες αποδέχθηκε. Σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα η εταιρεία Harris για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έδειξε ότι 63% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν μπλεγμένος σε παράνομες δραστηριότητες στην Ουκρανία, ενώ 53% εκτιμούν πως ο Τζο Μπάιντεν συμμετείχε, ως αντιπρόεδρος.

Ακόμη και Δημοκρατικοί σύμμαχοι του προέδρου έχουν εκφράσει κατ’ ιδίαν ερωτήματα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν στην Ουκρανία και στην Κίνα. Παρότι τα στελέχη αυτά υπογραμμίζουν ότι κανένα στοιχείο της έρευνας δεν ενέπλεξε τον πρόεδρο, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αποτυχία του Μπάιντεν να ελέγξει τον γιο του.

Δημοκρατικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αρχειοθέτηση της υπόθεσης μετά την ομολογία του Χάντερ δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. «Οι Ρεπουμπλικανοί δεν έπαψαν ούτε στιγμή να χτυπούν τον Χάντερ Μπάιντεν. Παρότι αυτό είναι χρήσιμο σύνθημα συσπείρωσης για την εκλογική τους βάση, δεν επηρεάζει τις απόψεις μετριοπαθών ψηφοφόρων», σχολιάζει ο Κορνέλ Μπέλτσερ, Δημοκρατικός αναλυτής που εργάστηκε στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT