Τουρκία: Κατώτερη των προσδοκιών η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα

Τουρκία: Κατώτερη των προσδοκιών η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα

Το 15% που ανακοινώθηκε σήμερα δεν αρκεί, εκτιμούν πολλοί οικονομολόγοι. Η λίρα συνέχισε να πέφτει έναντι του δολαρίου.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση στα επιτόκια που ανακοινώθηκε σήμερα από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υπό τη νέα διοίκηση της προσφάτως διορισθείσας Χαφιζέ Γκαζέ Ερκάν, η πρώτη τέτοια αύξηση που ανακοινώνεται στην Τουρκία έπειτα από ένα διάστημα περίπου δύο ετών, θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει σημαντική μερίδα οικονομολόγων η οποία, ως φαίνεται, δεν πείστηκε από την άνοδο που ανακοινώθηκε σήμερα από το 8,5% στο 15%.

Οι αναλυτές, στην πλειονότητά τους, περίμεναν μια αύξηση κοντά στο 20%.

Η αρμόδια για τη νομισματική πολιτική τουρκική Επιτροπή έσπευσε, βέβαια, από την πλευρά της να διευκρινίσει ότι θα ακολουθήσουν «σταδιακά» και άλλες αυξήσεις.

Ωστόσο ήδη, πολλοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες αναφορικά με τα περιθώρια των ελιγμών που θα έχουν οι νέοι επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών (ο νέος ΥΠΟΙΚ Μεχμέτ Σιμσέκ, εν προκειμένω) και της Κεντρικής Τράπεζας (η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν).

Ο διορισμός του Σιμσέκ και της Ερκάν γέννησε προσδοκίες ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επιστρέψει σε έναν πιο «ορθόδοξο» οικονομικό/νομισματικό δρόμο, απομακρυνόμενη από τους «πειραματισμούς» του «εχθρού των επιτοκίων» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι, ακόμη, σαφές ωστόσο εάν κάτι τέτοιο θα συμβεί, ενώ οι αμφιβολίες εντείνονται και από το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες διορίστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών τέσσερις υφυπουργοί οι οποίοι όμως δεν επελέγησαν από τον ίδιο τον Σιμσέκ αλλά (μάλλον) από το περιβάλλον Ερντογάν.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο εξελίξεων ωστόσο, συνεχίστηκε και η πτώση της τουρκικής λίρας που είδε την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να υποχωρεί σήμερα το μεσημέρι στο 24,6.

Με πληροφορίες από Turkey Recap 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT