Ειρηνευτική πρωτοβουλία Μπορέλ στο Κόσοβο

Ειρηνευτική πρωτοβουλία Μπορέλ στο Κόσοβο

Συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου είχε χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου κάλεσε χθες εκτάκτως η Ε.E. για επείγουσες συνομιλίες, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην ένταση στα σύνορα των δύο κρατών. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είχε χθες στις Βρυξέλλες ξεχωριστές συναντήσεις –για τέσσερις ώρες– με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι και τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τη συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου για τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ. Ο Μπορέλ κάλεσε σε νέες εκλογές με πλήρη συμμετοχή και ευχαρίστησε τους δύο ηγέτες που πήγαν στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια για αποκλιμάκωση.

Εκκληση για αποκλιμάκωση της κρίσης με αφορμή την ανάδειξη Αλβανών δημάρχων σε σερβικά χωριά εξαιτίας της αποχής των Σέρβων από τις δημοτικές εκλογές, απηύθυνε σε συνέντευξή της στο Euractiv η Γερμανίδα αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα, Αννα Λούρμαν.

Η κ. Λούρμαν υπογράμμισε τις ευθύνες της Πρίστινα στην πρόσφατη κρίση: «Η κυβέρνηση του Κοσόβου οφείλει να αναγνωρίσει ότι η συμφωνία με το Βελιγράδι πρέπει να τηρείται και από τις δύο πλευρές. Και οι δύο πρέπει να συζητήσουν εποικοδομητικά και να εκπονήσουν βιώσιμη διπλωματική λύση».

Η Γαλλίδα ομόλογός της, Λοράνς Μπουν, προειδοποίησε ότι «και οι δύο πλευρές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να φθάσουν σε κοινά αποδεκτή λύση». Η κυβέρνηση της Πρίστινα έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για την καλλιέργεια της έντασης με τη σερβική μειονότητα στον απόηχο των δημοτικών εκλογών.

Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς είχε καλέσει τη σερβική μειονότητα στο Κόσοβο να απέχει από τις εκλογές, με την Πρίστινα να επιμένει ότι η ανάδειξη Αλβανών δημάρχων είναι σύννομη, καθώς οι Σέρβοι αποφάσισαν οικειοθελώς να μην προσέλθουν στις κάλπες.

Η ευρωπαϊκή ειρηνευτική πρωτοβουλία, που οδήγησε στη συμφωνία του 2013 για δημιουργία Ενωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο, κρίθηκε αντισυνταγματική από την Πρίστινα το 2015. Η Δύση επιμένει για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας του 2013.

Το Βελιγράδι δεν έχει και αυτό τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, με τις συνεχείς παρεμβάσεις του στις εκλογές στο Κόσοβο και την άσκηση διπλωματικών πιέσεων κατά της αναγνώρισης του Κοσόβου. Σε χθεσινές της δηλώσεις η πρωθυπουργός της Σερβίας, Αννα Μπρίναμπιτς, κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να βοηθήσουν στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και στην τήρηση των διεθνών συμφωνιών.

«Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία αυτή για να ζητήσω από τους Ευρωπαίους φίλους μας τη βοήθειά τους, προκειμένου να διατηρήσουμε την ειρήνη και να εγγυηθούμε το κράτος δικαίου στο Κόσοβο, εξασφαλίζοντας ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα ζουν χωρίς τον καθημερινό φόβο των βασανιστηρίων και της αυθαίρετης σύλληψης. Ζητώ απλά την εφαρμογή της συνθήκης που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες πριν από 10 χρόνια», είπε η πρωθυπουργός της Σερβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT