Η Ουκρανία έπληξε γέφυρα στην Κριμαία με βρετανικούς πυραύλους

Η Ουκρανία έπληξε γέφυρα στην Κριμαία με βρετανικούς πυραύλους

To Κίεβο έλαβε πληροφορία ότι η Ρωσία σκέφτεται να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για την απελευθέρωση ραδιενέργειας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Γέφυρα που συνδέει την ουκρανική ενδοχώρα με την Κριμαία έπληξαν με πυραύλους Storm Shadow οι δυνάμεις του Κιέβου, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές ο δρόμος, αλλά η κίνηση διοχετεύθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση. H Oυκρανία είναι αποφασισμένη να ανακαταλάβει τη χερσόνησο, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία. Μια από τις βασικές στοχεύσεις της αντεπίθεσής της είναι να αποκόψει τη ρωσική χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία και να απομονώσει τα ρωσικά στρατεύματα εκεί. Από τη χθεσινή επίθεση, πάντως, δεν αναφέρθηκαν θύματα. Γνωστή ως «πύλη προς την Κριμαία», η γέφυρα είναι μια από τις λιγοστές που συνδέουν την ενδοχώρα με την Κριμαία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πύραυλοι Storm Shadow είναι μεγάλου βεληνεκούς, τους οποίους επιβεβαίωσε ότι παρείχε στην Ουκρανία η Βρετανία τον περασμένο μήνα. Η εμβέλειά τους είναι έως και 250 χλμ., αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη των αμερικανικών Himars, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είπε αυτή την εβδομάδα ότι πιθανή χρήση των Himars και των Storm Shadow εναντίον στόχων στην Κριμαία θα σημάνει την πλήρη εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, δύο άτομα σκοτώθηκαν σε έκρηξη, πιθανότατα από διαρροή φυσικού αερίου, και σφυροκόπημα 16ώροφου κτιρίου στην περιοχή του Ντίπρο στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο, ενώ άλλα δύο άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

To Κίεβο έχει λάβει την πληροφορία ότι η Ρωσία σκέφτεται να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για την απελευθέρωση ραδιενέργειας. Πρόκειται για «ένα ακόμη ψέμα», ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου, που υπενθύμισε ότι το εργοστάσιο επισκέφθηκαν πρόσφατα επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και το χαρακτήρισαν ιδιαίτερα ασφαλές.

Την ίδια στιγμή, τo Iνστιτούτο Μελετών του Πολέμου εκτιμά ότι ο αργός ρυθμός της ουκρανικής αντεπίθεσης δεν είναι ενδεικτικός της ευρύτερης δυναμικής της, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι πως οι ουκρανικές επιχειρήσεις διενεργούνται βραδύτερα απ’ ό,τι θα επιθυμούσε. «Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα δημιουργούν τις συνθήκες για τη μελλοντική βασική τους προσπάθεια παρά τα αρχικά εμπόδια», ανέφερε χθες το Ινστιτούτο, εξηγώντας ότι οι στρατηγικές δεν είναι αυτή τη στιγμή αμιγώς εδαφικές. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντένις Σμιγκάλ, προειδοποίησε χθες ότι η αντεπίθεση θα χρειαστεί χρόνο, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της επιτυχίας της.

Οι πρόσφυγες

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, το 80% των προσφύγων από την Ουκρανία στην Ευρώπη θέλει να επιστρέψει στη χώρα. Ο ασφαλής και εθελοντικός επαναπατρισμός τους, όμως, θα είναι εφικτός μόνο αν εμπλακούν ενεργά στην ανάκαμψη και ανοικοδόμηση της χώρας οι εκτοπισμένοι, επισήμανε χθες η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC).

Στο μεταξύ, ο ρεπόρτερ της Wall Street Journal, Εβαν Γκέρσκοβιτς, έχασε χθες την έφεση κατά της επέκτασης της προφυλάκισής του στη Μόσχα με την κατηγορία της κατασκοπείας, την οποία ο ίδιος αρνείται. Η κράτησή του στη διαβόητη φυλακή Λεφόρτοβο στη Μόσχα επεκτάθηκε τον περασμένο μήνα έως τις 30 Αυγούστου. Αντιμετωπίζει είκοσι χρόνια φυλάκιση αν καταδικαστεί, αλλά μαζί με τους συνηγόρους του προσπαθεί να αντικρούσει το κατηγορητήριο. Οι γονείς του και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία, Λιν Τρέισι, παρακολούθησαν τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, κατά την οποία ο δημοσιογράφος παρουσιάστηκε μέσα σε γυάλινο κλουβί στο δικαστήριο, φορώντας τζιν και μαύρο μπλουζάκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT