Bloomberg: Επίκειται συνάντηση Ερντογάν – Νετανιάχου τον Ιούλιο

Bloomberg: Επίκειται συνάντηση Ερντογάν – Νετανιάχου τον Ιούλιο

Οι ηγεσίες των δυο χωρών φέρονται να διερευνούν την πιθανότητα έναρξης μεταφοράς φυσικού αερίου στην Τουρκία μετά από μια χρόνια εντάσεων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση σχεδιάζουν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διμερών τους σχέσεων. 

Επιβεβαιώνοντας πρόσφατα δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ για τις προθέσεις του Νετανιάχου και του Ερντογάν, το Bloomberg αναφέρει ότι οι ηγεσίες των δυο χωρών διερευνούν την πιθανότητα έναρξης μεταφοράς φυσικού αερίου στην Τουρκία μετά από μια χρόνια εντάσεων.

«Το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού αερίου Ισραήλ – Τουρκίας κοστολογείται περίπου στο 1,5 δισ. δολάρια, είναι δηλαδή οικονομικότερο από τον αγωγό EastMed που δεν βρήκε χρηματοδότηση και πολιτική στήριξη, αλλά όχι τόσο ελκυστικό όσο η υγροποίηση του αερίου», ανέφεραν σχετικά οι Times of Israel.

Το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού καταβάλλει προσπάθειες για να οργανώσει μια τέτοια συνάντηση και οι συνομιλίες προχωρούν, επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος στο Channel 12 news.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες είχαν απελάσει η μία τον πρεσβευτή της άλλης το 2018, ενώ οι επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ με αιχμή το Παλαιστινιακό, ήταν ιδιαίτερα σφοδρές να προηγούμενα χρόνια, ακόμα και με ακραίους χαρακτηρισμούς.

Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον περασμένο χρόνο στην Άγκυρα, στην πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου Ισραηλινού αξιωματούχου στην τουρκική πρωτεύουσα από το 2008.

Επιπρόσθετα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον Φεβρουάριο, ενώ τον περασμένο μήνα μετά την επανεκλογή του στην προεδρία τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Χέρτσογκ κάλεσαν τον Τούρκο πρόεδρο για να τον συγχαρούν ζητώντας να συνεχιστεί η βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Όπως αναφέρεται, ένα πρόσθετο κίνητρο για τη βελτίωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων είναι αφενός η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και αφετέρου η δράση του Ιράν στην περιοχή. Η Τουρκία ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Τεχεράνης στην Συρία, που υποστηρίζει ομάδες εχθρικές προς το Ισραήλ, ανάμεσά τους και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT