Ισπανία: Προβληματίζει η ατζέντα του Vox αν βρεθεί στην κυβέρνηση

Ισπανία: Προβληματίζει η ατζέντα του Vox αν βρεθεί στην κυβέρνηση

Αρνείται την έμφυλη βία και τάσσεται κατά των ξένων το ακροδεξιό ισπανικό κόμμα, που ίσως συμμαχήσει μετεκλογικά με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας απέναντι στην Ε.Ε., η καταπολέμηση της «κλιματικής θρησκείας», η μείωση της φορολογίας και του κράτους, καθώς και η αμφισβήτηση της έμφυλης βίας, είναι μερικά από τα κεντρικά σημεία της ιδεολογίας του ακροδεξιού Vox στην Ισπανία, το οποίο ενδέχεται να βρεθεί στην κυβέρνηση τον επόμενο μήνα εάν μετεκλογικά συμμαχήσει με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα. Η αναμέτρηση προκηρύχθηκε από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στις 23 Ιουλίου μετά την πρόσφατη δεινή ήττα του κόμματός του στις περιφερειακές εκλογές. Στις δημοσκοπήσεις το Vox εμφανίζεται ως τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη με 14,7% και είναι πιθανό να συνεργαστεί με το Λαϊκό Κόμμα (PP) και να επιβάλει ένα μέρος της ακροδεξιάς, ξενοφοβικής ιδεολογίας του στο κυβερνητικό σχήμα. Με γνώμονα αυτήν την προοπτική, η ιστοσελίδα Euractiv παρουσίασε χθες την «ισπανική ατζέντα» του κόμματος:

• Ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας από την Ε.Ε. To Vox τονίζει την υπεροχή της εθνικής νομοθεσίας έναντι του κοινοτικού δικαίου και ζητάει αλλαγή στις συνθήκες προκειμένου να επιστραφεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος στις χώρες-μέλη.

• Καταπολέμηση της «κλιματικής θρησκείας». Το Vox εκτιμάει πως η πράσινη μετάβαση έγκειται στη μεταφορά τεράστιων χρηματικών ποσών από τη μεσαία και την εργατική τάξη στις ελίτ για την προώθηση της κλιματικής ατζέντας.

• Ενίσχυση της αγροτικής Ισπανίας. Με το επιχείρημα ότι ο αγροτικός τρόπος ζωής έχει μπει στο στόχαστρο των προοδευτικών ελίτ, το κόμμα επιχειρεί να προασπίσει την αγροτική βιομηχανία, να δώσει κίνητρα για την επιστροφή των πολιτών στην ύπαιθρο και να ενισχύσει τις δημόσιες υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές.

• Μείωση της φορολογίας, των υπουργείων, των βουλευτών. Το Vox προτείνει γενναία μείωση της φορολογίας με αντάλλαγμα την περικοπή δημοσίων δαπανών.

• Kατάργηση του συστήματος των αυτόνομων περιοχών. «Σαράντα χρόνια μάς άφησαν με μια πολιτική κοινότητα διχασμένη σε 17 βασίλεια taifas, τα μουσουλμανικά βασίλεια του 11ου αιώνα στην ισπανική επικράτεια».

• Λιγότερη έμφυλη ιδεολογία, περισσότερη οικογένεια. Το Vox θέλει την αντικατάσταση του νόμου για την έμφυλη βία με ένα νόμο για την ενδοοικογενειακή βία και ζητάει κατάργηση του υπουργείου Ισότητας. «Η έμφυλη βία δεν υφίσταται, η μάτσο βία δεν υφίσταται», υπογράμμισε πρόσφατα ο Χοσέ Μαρία Γιάνος, στέλεχος του Vox στην περιφέρεια της Βαλένθιας, όπου το ακροδεξιό κόμμα έκανε συμφωνία συγκυβέρνησης με το PP. Η επίμαχη δήλωση δημιούργησε εκρηκτική κατάσταση και έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το συντηρητικό κόμμα.

Απέλαση μεταναστών

Το Vox θέλει να απελάσει όλους τους παράνομους μετανάστες και όσους νόμιμους έχουν καταδικαστεί για αδικήματα και θέλει να θέσει εκτός νόμου όλα τα φονταμενταλιστικά τζαμιά στην Ισπανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πάντως και η σημερινή κυβέρνηση έχει κακές επιδόσεις στον τομέα. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε χθες την Ισπανία και το Μαρόκο για συγκάλυψη επειδή απέτυχαν να ερευνήσουν επαρκώς τα γεγονότα που σημειώθηκαν πριν από ένα χρόνο στη Μελίγια, όταν χιλιάδες παράτυποι μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στον ισπανικό θύλακο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες από αυτούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT