Συνάντηση Νετανιάχου – Ερντογάν τον Ιούλιο

Συνάντηση Νετανιάχου – Ερντογάν τον Ιούλιο

O Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σκοπεύουν να συναντηθούν μέσα στον επόμενο μήνα στην Αγκυρα, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις επί μακρόν ψυχρές διμερείς σχέσεις τους

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Την αμοιβαία βούληση σε ανώτατο επίπεδο για την ταχύτερη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ αντικατοπτρίζουν οι σχεδιασμοί που έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας για συνάντηση των ηγετών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου το ταχύτερο δυνατόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι διεργασίες δεν είναι άγνωστες στην Αθήνα, στην οποία έχει, άλλωστε, κοινοποιηθεί μέσω διαφόρων διαύλων, ότι η όποια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα έχει επιπτώσεις στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις.

Τον σχεδιασμό είχε αποκαλύψει πρώτος ο γνωστός δημοσιογράφος Μπάρακ Ραβίντ, επικαλούμενος «ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο», ενώ χθες στο ζήτημα αναφέρθηκε με εκτενές ρεπορτάζ του και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, όπου μάλιστα σημειώνεται πως πρόθεση των δύο πλευρών είναι η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα, ακόμη και μέσα στον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες έπειτα από 12 χρόνια συνήψαν ξανά επίσημες διπλωματικές σχέσεις πέρυσι το καλοκαίρι και έκτοτε υπάρχουν αρκετές τακτικές ανταλλαγές, αλλά και συναντήσεις. Οι συνομιλίες μεταξύ των γραφείων του προέδρου της Τουρκίας και του πρωθυπουργού του Ισραήλ είναι εντατικές και αναμένεται να φανεί αν η συνάντηση θα οριστικοποιηθεί για μέσα στο καλοκαίρι ή αν θα πραγματοποιηθεί νωρίς το φθινόπωρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ΜΜΕ στο Ισραήλ το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο ηγετών έχει επίκεντρο αφενός τις αυξανόμενα κοινές ανησυχίες για τη δράση του Ιράν, κυρίως όμως την ανάγκη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να εμφανίσει ένα προφίλ ηγέτη που μπορεί να συνομιλεί με ομολόγους του στην περιοχή.

Η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ δεν επηρεάζει τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ατμόσφαιρα πολιτικής πόλωσης εντός του Ισραήλ έχει οδηγήσει τον άλλοτε πανίσχυρο πρωθυπουργό σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν κοινή στάση σε κάποια σημαντικά περιφερειακά θέματα, με βασικό την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν. Δηλαδή, την ανακατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την Αρμενία. Ασχετα, πάντως, από την τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα εντός του Ισραήλ, από τις αρχές του χρόνου οι πλέον εντατικές ζυμώσεις σε διπλωματικό επίπεδο αφορούν το ενδεχόμενο συνεργασίας Αγκυρας και Ιερουσαλήμ στον τομέα της ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στην επίσκεψη που πραγματοποίησε προ περίπου τεσσάρων μηνών ο πρόεδρος του Ισραήλ στην Αγκυρα δέχθηκε πρόταση από τον Ερντογάν για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Ο Ερντογάν είχε τότε προτείνει τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Η Κύπρος

Η ενεργειακή εξίσωση βρίσκεται γενικότερα στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και η Κύπρος είναι κομβικό σκέλος αυτών. Υπενθυμίζεται ότι συζητήσεις για αγωγό από το Ισραήλ προς την Κύπρο βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενώ την ίδια στιγμή, όπως έχει αποκαλυφθεί από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, υπάρχουν συζητήσεις για την πώληση αρμάτων μάχης τύπου «Merkava» προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι επαφές για την πώληση αρμάτων μάχης από το Ισραήλ για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς είναι μια ένδειξη για την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT