Μπλίνκεν για ανταρσία Πριγκόζιν: «Η κρίση ίσως διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες»

Μπλίνκεν για ανταρσία Πριγκόζιν: «Η κρίση ίσως διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες»

Ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε την εν λόγω υπόθεση ως «εσωτερικό ζήτημα» της Ρωσίας, τονίζοντας πως «δεν έχουμε δει ακόμα την τελευταία πράξη αυτής της κρίσης»

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι η κρίση που προκλήθηκε στη Ρωσία μετά την πρωτοφανή αμφισβήτηση της εξουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ίσως να μην έχει τελειώσει ακόμα, ενώ είναι πιθανό να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να επέλθει σταθεροποίηση.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε την εν λόγω υπόθεση ως «εσωτερικό ζήτημα» της Ρωσίας, τονίζοντας πως «δεν έχουμε δει ακόμα την τελευταία πράξη αυτής της κρίσης». 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι ίσως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους μαχητές της Wagner.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές εφημερίδες New York Times και Washington Post, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν ήδη από τα μέσα Ιουνίου πληροφορίες για ένοπλη δράση που σχεδίαζε ο Πριγκόζιν.

Υπήρχαν «αρκετές ενδείξεις για να μπορέσουμε να πούμε στην ηγεσία [των ΗΠΑ] ότι κάτι συμβαίνει», ανέφερε η Post, επικαλούμενη έναν ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ. «Οπότε νομίζω ότι ήταν έτοιμοι για αυτό».

Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς έμαθαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά για το σχέδιο, αξιωματούχοι πληροφοριών πραγματοποίησαν ενημερώσεις την Τετάρτη με αξιωματούχους της διοίκησης και της άμυνας, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT