Μπλίνκεν: Η ανταρσία Wagner αποκάλυψε «πραγματικά ρήγματα» στην κυβέρνηση Πούτιν

Μπλίνκεν: Η ανταρσία Wagner αποκάλυψε «πραγματικά ρήγματα» στην κυβέρνηση Πούτιν

Η ανταρσία της Wagner αποκάλυψε «πραγματικές ρωγμές» στην κυβέρνηση Πούτιν που ίσως προσφέρουν ένα κρίσιμο πλεονέκτημα στην Ουκρανία, εν μέσω αντεπίθεσης, σημείωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα αφότου οι αποστάτες μισθοφόροι της Wagner παρ’ολίγον να προκαλέσουν εμφύλιο στη Ρωσία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε πως εμφανίστηκαν «πραγματικές ρωγμές» στην κυβέρνηση Πούτιν που ίσως προσφέρουν ένα κρίσιμο πλεονέκτημα στην Ουκρανία, εν μέσω αντεπίθεσης. 

Όπως τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν, η αναταραχή που προκάλεσε η αποτυχημένη προέλαση στη Μόσχα των μισθοφόρων Βάγκνερ του Γιεβγκένι Πριγκόζιν το Σάββατο απέχει πολύ από το τέλος της. Μετά τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής για την αποφυγή συγκρούσεων κοντά στη Μόσχα μεταξύ μισθοφόρων και τακτικών ρωσικών στρατευμάτων, σιγή ασυρμάτου τηρείται εκατέρωθεν, τόσο από Πούτιν όσο κι από Πριγκόζιν.

«Πρόκειται για εξελισσόμενη ιστορία και θεωρούμε πως βρισκόμαστε εν τω μέσω μιας ταινίας σε εξέλιξη. Δεν έχουμε δει ακόμη την τελευταία πράξη» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε εκπομπή του CBS. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου ως «άμεση αμφισβήτηση στην εξουσία του Πούτιν». 

«Συνεπώς αυτό εγείρει ουσιαστικά ερωτήματα. Καταδεικνύει πραγματικές ρωγμές. Δεν μπορούμε να υποθέτουμε ή να γνωρίζουμε ακριβώς πού οδεύει όλο αυτό. Γνωρίζουμε πως ο Πούτιν έχει πολλά περισσότερα για τα οποία θα λογοδοτήσει τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες» σημείωσε ο Μπλίνκεν. 

Όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για την αποπομπή ανώτερων στελεχών του Κρεμλίνου στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ Πριγκόζιν και Μόσχας. Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της Wagner αξίωσε την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γερασίμοφ. 

Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες, Κυριακή ότι είναι πιθανό να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να επέλθει σταθεροποίηση μετά την κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT