Η Ε.Ε. θεωρεί επικίνδυνη τη ρωσική αστάθεια

Η Ε.Ε. θεωρεί επικίνδυνη τη ρωσική αστάθεια

Καμιά νέα στρατηγική δεν μπορεί να έχει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε στη ρωσική πλευρά η «ανταρσία» της ομάδας Wagner, τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Καμιά νέα στρατηγική δεν μπορεί να έχει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε στη ρωσική πλευρά η «ανταρσία» της ομάδας Wagner, τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ, ενώ επιχείρησε για πάνω από δύο φορές να στείλει σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση σε αυτό που αποκάλεσε «εσωτερική υπόθεση», που όπως ανέφερε «μας εξέπληξε όλους».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η μη αναφορά στον ενορχηστρωτή τής, κατά τον Μπορέλ, «αποτυχημένης ένοπλης ανταρσίας», Γεβγκένι Πριγκόζιν, ενώ οι εξελίξεις κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

Βασικό σημείο συμφωνίας των 27 ΥΠΕΞ ήταν να απέχουν από οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως απόδειξη ή ακόμη και ένδειξη ότι η Ενωση επιχείρησε να τον ανατρέψει μαζί με άλλους εταίρους της, όπως για παράδειγμα την ομάδα του G7.

«Η κατάσταση παραμένει περίπλοκη και απρόβλεπτη», απεφάνθη ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις κατέδειξαν ότι «το ρωσικό κράτος και η προσωπική αξιοπιστία του Πούτιν έχουν αποδυναμωθεί. Το πολιτικό σύστημα δείχνει ρωγμές». Δεν παρέλειψε να εκφράσει πάντως την ανησυχία του γι’ αυτή την πολιτική αστάθεια στη Ρωσία καθώς, όπως είπε, πρόκειται για πυρηνική δύναμη. «Η Ρωσία ήταν απειλή επειδή ήταν ισχυρή και τώρα έχει εξελιχθεί σε πραγματικό κίνδυνο, καθώς μπαίνει σε εποχή αστάθειας», επισήμανε.

Οι δηλώσεις του Μπορέλ ήταν έναν τόνο πιο μετριασμένες από εκείνες που έκανε προσερχόμενος στο συμβούλιο, όταν είπε χαρακτηριστικά ότι «το τέρας που ο Πούτιν δημιούργησε με τη Wagner, τώρα τον δαγκώνει. Το τέρας ενεργεί εναντίον του δημιουργού του». Τους κινδύνους που δημιουργεί η πολιτική αστάθεια σε μια πυρηνική δύναμη επισήμαναν τόσο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ όσο και ο ομόλογός της από το Λουξεμβούργο Ζαν Aσελμπορν. «Θα ήταν απολύτως επικίνδυνο για την Ευρώπη αν η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου με το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων κατακερματιζόταν», δήλωσε ο τελευταίος.

Και μπορεί να υπήρξε σύμπνοια ως προς τη γραμμή που θα ακολουθήσουν για τη Ρωσία, δεν συνέβη όμως το ίδιο για την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας, καθώς, όπως το συνηθίζει άλλωστε, η Ουγγαρία «μπλόκαρε» τα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (EPF), ζητώντας από το Κίεβο να αφαιρέσει από τη «λίστα διεθνών χορηγών του πολέμου» την ουγγρική τράπεζα OTP.

Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν πάντως να ενισχύσουν τον εν λόγω μηχανισμό με 3,5 δισ. ευρώ, που όπως διευκρίνισε ο Ζοσέπ Μπορέλ δεν θα κατευθυνθούν όλα προς την Ουκρανία, αλλά και σε Αφρική και Δυτικά Βαλκάνια.

Στο προσκήνιο το Κυπριακό

Μπορεί στην πρώτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., μετά τις τουρκικές εκλογές, η Τουρκία να μη βρέθηκε στην ατζέντα –με το θέμα να παραπέμπεται, σύμφωνα με Ευρωπαίο ανώτατο αξιωματούχο, για τον Ιούλιο, καθώς «έως τότε θα μπορούν καλύτερα να αξιολογηθούν οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης»–, όμως την ίδια στιγμή το Κυπριακό επανέρχεται στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που είδε η «Κ», η Ε.Ε. καλεί για «άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» και εμφανίζεται «έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο, στηρίζοντας όλα τα στάδια της διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, με τα κατάλληλα μέσα που έχει στη διάθεσή της». Πρόκειται για διατύπωση που δεν είναι σίγουρο ότι ικανοποιεί πλήρως τη Λευκωσία, που ζητεί διορισμό ειδικού απεσταλμένου από την Ε.Ε. και που συζητήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο μεταξύ του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ και του Κύπριου ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνου Κόμπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT