Σήμα διαλόγου από το Βελιγράδι με την αποφυλάκιση των Κοσοβάρων

Σήμα διαλόγου από το Βελιγράδι με την αποφυλάκιση των Κοσοβάρων

Η σερβική κυβέρνηση θέλει να αποκτήσει βομβαρδιστικά drones από το Ιράν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Τους τρεις Κοσοβάρους αστυνομικούς που κρατούσε το Βελιγράδι για σχεδόν τρεις εβδομάδες απελευθέρωσε χθες η Σερβία, δίνοντας το έναυσμα για επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ των δύο κρατών. «Επιβεβαιώνουμε ότι οι απαχθέντες αστυνομικοί απελευθερώθηκαν», έγραψε στο Twitter ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος προσέθεσε όμως ότι «η απαγωγή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πρέπει να τιμωρηθεί». Την κράτηση των τριών αστυνομικών καταδίκασε η Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα χθες, την αποφυλάκιση των αστυνομικών προσπάθησε να πιστωθεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, λέγοντας ότι αυτός μεσολάβησε με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. «Εκτιμάμε ιδιαίτερα την απόφαση του Σέρβου προέδρου, η οποία ελήφθη σε περίοδο κρίσιμων εξελίξεων και αποδεικνύει την αρραγή στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών μας και την κοινή μας δέσμευση στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», είπε ο Ορμπαν.

Κούρτι και Βούτσιτς είχαν ταξιδέψει στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη για συνομιλίες με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ. Η συνάντηση δεν οδήγησε σε σημαντική πρόοδο, αν και ο Μπορέλ επισήμανε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη επανάληψης των δημοτικών εκλογών στις σερβικές κοινότητες στο βόρειο Κόσοβο. Ο κ. Μπορέλ επρόκειτο να ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ενωσης για τις εξελίξεις στο Κόσοβο στη χθεσινή σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο.

Το Σάββατο, ο Κούρτι δήλωσε ότι η αστυνομία του Κοσόβου εντόπισε σερβικό κρατικό όχημα, φορτωμένο με πολεμικό υλικό, υποστηρίζοντας ότι η δέσμευση του φορτίου απέτρεψε «τρομοκρατική επίθεση». Σε δηλώσεις του την ίδια ημέρα, ο Σέρβος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η ισχύς του σερβικού στρατού είναι «ασύγκριτα μεγαλύτερη» από εκείνη της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου, παρά την ενίσχυση του οπλισμού της Πρίστινα χάρη στην πρόσφατη παραλαβή τουρκικής κατασκευής όπλων.

«Οι Τούρκοι έχουν δώσει στο Κόσοβο σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όλμους, drones Μπαϊρακτάρ, πυροβόλα τύπου χάουιτζερ. Πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας. Το ΝΑΤΟ δεν τους επιτρέπει να πετούν τα Μπαϊρακτάρ, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τον πληθυσμό μας εάν χρειαστεί», σημείωσε ο Σέρβος πρόεδρος το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο TRT.

Η Δύναμη Ασφαλείας του Κοσόβου είχε παραλάβει στις αρχές Μαΐου πέντε τουρκικής κατασκευής drones Μπαϊρακτάρ ΤΒ2. Αλβανία και Σερβία έχουν εκφράσει και αυτές την πρόθεση να αποκτήσουν κατασκοπευτικά και βομβαρδιστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Μέσα στους επόμενους πέντε μήνες, η Σερβία θα αποκτήσει αρκετές εκατοντάδες έως χίλια drones-καμικάζι από τη Μέση Ανατολή με στόχο την προστασία μας από πιθανές επιβουλές», είπε ο Σέρβος πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου φέρεται να επιδιώκει την αγορά τέτοιων μικρών βομβαρδιστικών drones «μιας χρήσης» από το Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT