Αντιστέκεται ο Ερντογάν για τη Σουηδία

Αντιστέκεται ο Ερντογάν για τη Σουηδία

Νέες πιέσεις για τα F-16 – Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για συνάντηση των αξιωματούχων των δύο χωρών πριν από το Βίλνιους

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να εκφράζει την άποψη πως η Τουρκία δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη από τα βήματα της Σουηδίας, ώστε η Αγκυρα να δώσει την έγκρισή της για την επέκταση του ΝΑΤΟ, ενώ ο Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχίζει τις προσπάθειές του να κλείσει το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, στη σύνοδο της Λιθουανίας θα γίνει και η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη.

Την Κυριακή, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και συζήτησαν τις εξελίξεις στη Ρωσία, αλλά και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως «η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας συνεχίζεται», τόνισε όμως πως «όσο οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG πραγματοποιούν ελεύθερα διαδηλώσεις στη χώρα αυτή, οι νομοθετικές αλλαγές στην ουσία δεν έχουν νόημα».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των F-16 και υπενθύμισε πως η Αγκυρα «αδικήθηκε» στο ζήτημα της προμήθειας των F-35, ουσιαστικά αναφέρθηκε στον αποκλεισμό της Αγκυρας λόγω των κυρώσεων CAATSA των ΗΠΑ μετά την προμήθεια ρωσικών S-400.

Ο Ερντογάν εξέφρασε παράλληλα τη διαφωνία του με την αλληλεξάρτηση της έγκρισης του εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16 και της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Οι προσπάθειες να εξαρτηθεί το ζήτημα της προμήθειας των πολεμικών αεροσκαφών F-16 με την έγκριση που πρέπει να δώσει η Αγκυρα στην ένταξη της Σουηδίας, δεν βλάπτουν την Τουρκία, αλλά κυρίως το ΝΑΤΟ και την ασφάλειά του», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Πάντως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους στην επίσκεψή του στο Βίλνιους, είπε ότι η Τουρκία και η Σουηδία θα πραγματοποιήσουν συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες για την πιθανή ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους τον Ιούλιο και τόνισε: «Σε αυτή τη συνάντηση θα συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών, αρχηγοί των υπηρεσιών πληροφοριών και σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας. Στόχος είναι να σημειωθεί πρόοδος στην ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο η Τουρκία να δώσει την έγκρισή της στην ένταξη της Σουηδίας, δίχως να έχει πάρει κάποιο ξεκάθαρο δείγμα για τον εκσυγχρονισμό των F-16, που διαθέτει η τουρκική αεροπορία της, όπως και την προμήθεια άλλων 40 F-16 Viper.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν πως η Τουρκία μπορεί να ζητήσει περιθώριο κάποιων μηνών για να δει την εφαρμογή των αντιτρομοκρατικών μέτρων της Σουηδίας. Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν να συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου. Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Μητσοτάκη για την επιτυχία του και εξέφρασε τις ευχές του η νέα περίοδος να είναι ευεργετική για τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας. Κατά τη συνομιλία, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, αναφέρθηκε ότι η παρουσία ισχυρών κυβερνήσεων και στις δύο χώρες που έχουν την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των λαών τους, αποτελεί ευκαιρία για το μέλλον των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Ερντογάν είχε μιλήσει για ενδεχόμενη συνάντηση στο Βίλνιους, υποστηρίζοντας πως θα αναφέρει στον κ. Μητσοτάκη τη διαφωνία του για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και θα ζητήσει να τα σταματήσει. Ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως στο ζήτημα των εξοπλιστικών έχει πει ότι «θα τον ευχαριστήσω για τη “χρήσιμη” συμβουλή του και θα συνεχίσω κανονικά την πολιτική ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως εγώ δεν υποδεικνύω στον πρόεδρο Ερντογάν εάν θα φτιάξει έναν καινούριο βαλλιστικό πύραυλο, έτσι κι αυτός δεν έχει καμία δουλειά να υποδεικνύει στην Ελλάδα το πώς θα εξοπλίζεται. Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα είναι από τη φύση της μία αμυντική δύναμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT