Γερμανικά στρατεύματα στη Λιθουανία

Θα εγκατασταθούν μόνιμα 4.000 στρατιώτες για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμη να εγκαταστήσει σε μόνιμη βάση, στη Λιθουανία, μία ταξιαρχία που θα αποτελείται από 4.000 στρατιώτες εμφανίζεται η Γερμανία, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Μπόρις Πιστόριους.

«Η Γερμανία είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ και ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Εκεί βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι δύο άνδρες είχαν διαβουλεύσεις με τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους. Επιπλέον, παρακολούθησαν κοινή άσκηση του γερμανικού και του λιθουανικού στρατού, στη σκιά της συνεχιζόμενης ρωσικής εκστρατείας στην Ουκρανία.

Πάντως, ο Πιστόριους δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης των γερμανικών στρατευμάτων, τονίζοντας ότι προϋπόθεση γι’ αυτήν είναι να έχουν αναπτυχθεί από λιθουανικής πλευράς οι αναγκαίες υποδομές. «Συμφωνήσαμε ότι η εγκατάσταση της ταξιαρχίας θα γίνει βήμα προς βήμα, στον βαθμό που θα αναπτύσσονται οι υποδομές», δήλωσε σχετικά. Από την πλευρά του, ο Ναουσέντα υποσχέθηκε ότι τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί το 2026.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Στόλτενμπεργκ και Πιστόριους, ο Λιθουανός πρόεδρος ζήτησε από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία την εκ περιτροπής εγκατάσταση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στη χώρα του για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής. Μια μέρα νωρίτερα, είχε καλέσει το ΝΑΤΟ να ενισχύσει άμεσα την ανατολική του πτέρυγα εάν, μετά το αποτυχημένο κίνημα του Γεβγκένι Πριγκόζιν στη Ρωσία, ο ιδρυτής του μισθοφορικού στρατού Wagner ή μαχητές του εγκατασταθούν στη Λευκορωσία. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε την προθυμία της Γερμανίας να στείλει στη Λιθουανία μία ταξιαρχία, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για άμεση εγκατάσταση δυνάμεων του ΝΑΤΟ ως απάντηση στις εξελίξεις στη Ρωσία. Τόνισε όμως ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση στη Λευκορωσία και καταδίκασε για μία ακόμη φορά την εγκατάσταση ρωσικών πυρηνικών όπλων στη χώρα.

Στο Κίεβο, ο υποστράτηγος Σέρχι Νάγεφ κλήθηκε να απαντήσει σε ορισμένα παράξενα σενάρια που κυκλοφόρησαν σε ρωσικούς ιστότοπους, σύμφωνα με τα οποία η ανταρσία Πριγκόζιν ήταν μια θεατρική κίνηση, σε συνεννόηση με το Κρεμλίνο, που στόχο είχε να μεταφερθούν μυστικά αξιόμαχες ρωσικές δυνάμεις στη Λευκορωσία για να επιτεθούν ξανά στην Ουκρανία από το βόρειο μέτωπο. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο και ο εχθρός περάσει τα σύνορά μας, τότε δεν θα πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για πράξη αυτοκτονίας» ήταν η απάντηση του Ουκρανού αξιωματούχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT