Ανησυχία για νέα πολιτική κρίση στο Βέλγιο

Ανησυχία για νέα πολιτική κρίση στο Βέλγιο

Ενδεχόμενη παραίτηση της υπουργού Χάντζα Λαχμπίμπ θα είχε επιπτώσεις και στη λειτουργία της Ε.Ε., καθώς η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2024

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το Βέλγιο κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με ένα ακόμη επεισόδιο πολιτικής αναταραχής, αυτήν τη φορά εξαιτίας της υπουργού Εξωτερικών, Χάντζα Λαχμπίμπ, για τον τρόπο που χειρίστηκε μια ιρανική αποστολή που συμμετείχε σε σύνοδο στις Βρυξέλλες στις αρχές του μήνα. Οι εξηγήσεις που αναμενόταν να δώσει χθες στους βουλευτές του Κοινοβουλίου επρόκειτο να κρίνουν το πολιτικό μέλλον της, καθώς αρκετοί αναλυτές δεν απέκλειαν πιθανή παραίτησή της.

«Η επιβίωση της Χάντζα Λαχμπίμπ είναι ζήτημα επιβίωσης για την ίδια την κυβέρνηση», σχολίασε στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού Politico αξιωματούχος της βελγικής κυβέρνησης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η υπουργός βάλλεται για την παροχή βίζας σε 14 Ιρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του σκληροπυρηνικού δήμαρχου της Τεχεράνης Αλιρέζα Ζακάνι, για να πάρουν μέρος στη σύνοδο αστικής ανάπτυξης στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

Η υπόθεση οδήγησε ήδη σε παραίτηση τον Πασκάλ Σμετ, αρμόδιο υπουργό στην περιοχή των Βρυξελλών.

Προηγούμενη εμφάνιση της Λαχμπίμπ ενώπιον του βελγικού Κοινοβουλίου δεν έπεισε τα μέλη της αντιπολίτευσης ούτε όμως και της συμπολίτευσης, παρόλο που ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο επιχείρησε να διαβεβαιώσει το σώμα την περασμένη εβδομάδα ότι η υπόθεση έκλεισε. Ωστόσο, οι βουλευτές δεν ενδιαφέρονται πλέον τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης από την υπουργό Εξωτερικών όσο για την έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας. Θεωρητικά μια συγκινητική συγγνώμη της θα έπρεπε να αρκεί για την αλλαγή σελίδας.

Ο πρόεδρος του κόμματος

Ο πρόεδρος του κόμματός της, Ζορζ Λουί Μπουσέ, πάντως, επιμένει ότι η Λαχμπίμπ δεν έκανε λάθος σε κάτι. Ηταν ο ίδιος που επέλεξε την πρώην δημοσιογράφο πριν από ένα χρόνο για τη θέση της επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας, παρά την πολιτική της απειρία.

Αν οι άλλοι εταίροι της κυβέρνησης επιμείνουν και την εξωθήσουν σε παραίτηση, δεν αποκλείεται ο Μπουσέ να αποσύρει το κόμμα του από την επτακομματική κυβέρνηση, εξέλιξη που θα σημάνει ότι θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Παρόλο που τα περισσότερα κόμματα απεύχονται μια κυβερνητική κρίση, είναι δύσκολο να παραστήσουν ότι δεν τρέχει τίποτα. «Εχουμε ανάγκη κάποια υποχώρηση εκ μέρους της, έναν κλάδο ελαίας», ανέφερε έτερος αξιωματούχος.

Ενδεχόμενη παραίτησή της θα είχε επιπτώσεις και στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η Λαχμπίμπ είναι υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Εμπορίου και Ε.Ε., γεγονός που την καθιστά κρίσιμο πρόσωπο για τη βελγική προεδρία της Ενωσης το α΄ εξάμηνο του 2024.

Η προετοιμασία ενός νέου υπουργού, ο οποίος καλείται να προεδρεύσει σε μια σειρά συναντήσεων του Συμβουλίου και αυτό μέσα σε λίγους μήνες, είναι ένα σενάριο που οι Βέλγοι διπλωμάτες θα επιθυμούσαν να αποφύγουν, αν και ορισμένοι εξ αυτών αστειεύονται ότι έχουν δει χειρότερα. Το 2010, όταν το Βέλγιο είχε για τελευταία φορά την προεδρία του Συμβουλίου, δεν διέθετε καν επίσημη κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT