Προφυλακίστηκε στην Τουρκία αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος

Προφυλακίστηκε στην Τουρκία αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος

Ο διευθυντής του Tele1, Μερντάν Γιανάρνταγ, κατηγορείται ότι επαίνεσε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Την άμεση προφυλάκιση του διευθυντή του αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού δικτύου Tele1 και γνωστού δημοσιογράφου της Τουρκίας Μερντάν Γιανάρνταγ αποφάσισε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης λόγω των δηλώσεων που έκανε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. Ο ίδιος σε τηλεοπτική εκπομπή είχε ισχυριστεί πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τους Κούρδους και τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο κ. Γιανάρνταγ σε ένα μέρος της ομιλίας του υποστήριξε επίσης πως «ο Οτσαλάν δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε απομόνωση» και είχε τονίσει πως «ο ηγέτης του PKK μπορεί να διαβάσει καλά τις πολιτικές εξελίξεις» και πως «διαβάζει τόσα βιβλία που θα μπορούσε να θεωρηθεί και φιλόσοφος». Πάντως ο ίδιος σε όλη την τηλεοπτική εκπομπή εξέφραζε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσέγγιση με το PKK και κατήγγειλε πως κυβερνητικοί βουλευτές επιχειρούν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με την τουρκική αντιπολίτευση, ο εισαγγελέας είδε μόνο ένα μέρος των δηλώσεων του κ. Γιανάρνταγ και θεώρησε ότι «επαινεί» τρομοκράτη και τρομοκρατική οργάνωση και ζήτησε την προφυλάκισή του, με το δικαστήριο να εκτελεί άμεσα το αίτημα αυτό.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως ο ιδιοκτήτης του Tele1 προσπάθησε να δημιουργήσει μια θετική εικόνα για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ανακοίνωση που δημοσίευσε στο Twitter υποστήριξε ότι «είναι ντροπιαστική για τη χώρα μας η σύλληψη του δημοσιογράφου Μερντάν Γιανάρνταγ για ένα μέρος της ομιλίας του στο οποίο υπενθύμιζε τι έκανε η κυβέρνηση και γιατί. Αυτό το λάθος θα πρέπει να αντιστραφεί άμεσα και ο Μερντάν Γιανάρνταγ να αφεθεί ελεύθερος».

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP εξέφρασε την υποστήριξή του στον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού δικτύου Tele1 και ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση του ΑΚΡ συνεχίζει την καταπιεστική πολιτική της στα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση των ελευθεριών… Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η δικαιοσύνη πρέπει να λάβει μέτρα όχι εναντίον εκείνων που επικρίνουν την απομόνωση που επιβάλλεται στον Οτσαλάν, αλλά εναντίον εκείνων που δεν εφαρμόζουν τον νόμο στη νήσο Ιμραλί (σ.σ. όπου είναι φυλακισμένος ο Οτσαλάν)».

«Πιο δίκαιη η χούντα»

Ο κ. Γιανάρνταγ στη συνέντευξή του τον περασμένο Μάρτιο στην «Καθημερινή» της Κυριακής είχε ισχυριστεί ότι «στην ιστορία της Τουρκίας, εγώ δεν έχω ξαναδεί τόσο καταπιεστική περίοδο απέναντι στα ΜΜΕ. Και στις περιόδους στρατιωτικής χούντας, θεωρώ πως τα μέσα ενημέρωσης ήταν πιο ελεύθερα και τα δικαστήρια πιο δίκαια. Τότε κρατούσαν τους τύπους. Τώρα καταδικάζεσαι για υποθετικά πράγματα και δικάζεσαι ιδεολογικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT