ΗΠΑ: Πάνω από 200 δισεκ. δολάρια μπορεί να εκλάπησαν από τις επιδοτήσεις Covid

ΗΠΑ: Πάνω από 200 δισεκ. δολάρια μπορεί να εκλάπησαν από τις επιδοτήσεις Covid

Το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων αυτό φαίνεται να έχει υπεξαιρεθεί επί Τραμπ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να έχουν υπεξαιρεθεί από τα προγράμματα ενίσχυσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την COVID-19, δήλωσε ομοσπονδιακός αξιωματούχος την Τρίτη.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η Αρχή για τις Μικρές Επιχειρήσεις των ΗΠΑ (SBA) είχε αποδυναμώσει τους ελέγχους της σε μια βιασύνη να εκταμιεύσει τα κεφάλαια, κυρίως κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ.

Τουλάχιστον το 17% όλων των κεφαλαίων που σχετίζονται με τα κυβερνητικά προγράμματα για το Δάνειο Οικονομικών Πληγμάτων από Καταστροφές (EIDL) και το Πρόγραμμα Προστασίας Μισθοδοσίας (PPP) εκταμιεύτηκαν σε δυνητικούς απατεώνες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το γραφείο γενικού επιθεωρητή της SBA.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η SBA εκταμίευσε περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων EIDL και PPP.

Αμφισβητείται η εκτίμηση

Από την πλευρά της η SBA αμφισβήτησε το ποσό άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προτάθηκε από το φύλακα και είπε ότι η προσέγγιση του γενικού επιθεωρητή είχε υπερεκτιμήσει σημαντικά την απάτη.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι οι ειδικοί της εκτιμούν ότι η πιθανή απάτη είναι 36 δισεκ. δολάρια και πρόσθεσε ότι πάνω από το 86% αυτής της πιθανής απάτης έλαβε χώρα το 2020, όταν η διοίκηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν στην εξουσία. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2021.

Η εκτίμηση της υπεξαίρεσης που υποβλήθηκε από τον γενικό επιθεωρητή για το πρόγραμμα EIDL ανερχόταν σε περισσότερα από 136 δισεκ. δολάρια, ενώ η εκτίμηση της απάτης PPP ήταν 64 δισεκ. δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διερευνούν πολλές υποθέσεις απάτης που συνδέονται με προγράμματα βοήθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Τον Μάιο του 2021, ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland δημιούργησε μια Task Force για την απάτη σχετικά με τα κονδύλια κατά των επιπτώσεων της COVID-19.

Πέρυσι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Kevin Chambers να ηγηθεί των προσπαθειών του για τη διερεύνηση υποτιθέμενων σχεδίων απάτης που αποσκοπούσαν στην εξόντωση κυβερνητικών προγραμμάτων βοήθειας για την πανδημία.

Αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης αποθανόντων

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο γενικός επιθεωρητής του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ είπε ότι οι απατεώνες πιθανότατα έκλεψαν 45,6 δισεκατομμύρια δολάρια από το πρόγραμμα ασφάλισης ανεργίας των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εφαρμόζοντας τακτικές όπως η χρήση αριθμών κοινωνικής ασφάλισης αποθανόντων.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε δεκάδες κατηγορούμενους, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για κλοπή 250 εκατομμυρίων δολαρίων από ένα πρόγραμμα κρατικής βοήθειας που υποτίθεται ότι τροφοδοτούσε παιδιά που είχαν ανάγκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Νωρίτερα φέτος, μια ξεχωριστή έκθεση εποπτείας ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανότατα χορήγησε περίπου 5,4 δισεκ. δολάρια σε βοήθεια για την COVID-19 σε άτομα με αμφισβητούμενους αριθμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πηγή: Reuters, Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT