WSJ: To κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι διέθετε αμερικανική τεχνολογία

WSJ: To κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι διέθετε αμερικανική τεχνολογία

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι το αερόστατο είχε κατασκοπευτική αποστολή και όχι την παρακολούθηση του καιρού, όπως έχει δηλώσει το Πεκίνο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κινεζικό αερόστατο, το οποίο πιθανώς κατασκόπευε τις ΗΠΑ, ήταν εξοπλισμένο με αμερικανική τεχνολογία σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας που επικαλείται η Wall Street Journal. 

Ο εντοπισμός και η κατάρριψη του αερόστατου οδήγησε σε αλληλοκατηγορίες και επέτεινε τη δυσπιστία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. 

Υπηρεσίες πληροφοριών, μαζί με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, έχουν αναλύσει τα συντρίμμια που ανακτήθηκαν μετά την κατάρριψη του αερόστατου από τον αμερικανικό στρατό πριν από σχεδόν πέντε μήνες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το αερόστατο διέθετε αμερικανικό εξοπλισμό, διαθέσιμο στο εμπόριο και αισθητήρες κατασκευασμένους στην Κίνα για τη συλλογή φωτογραφιών και βίντεο.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι το αερόστατο είχε κατασκοπευτική αποστολή και όχι την παρακολούθηση του καιρού, όπως έχει δηλώσει το Πεκίνο.

Ενώ το αερόστατο έλαβε δεδομένα κατά τη διάρκεια της διέλευσής του πάνω από την Αλάσκα, τον Καναδά και ένα τμήμα των βορείων πολιτειών των ΗΠΑ, δεν φαίνεται να έστειλε τις πληροφορίες πίσω στην Κίνα. 

Ο πρόεδρος Μπάιντεν νωρίτερα αυτό το μήνα χαρακτήρισε την περίπτωση του μπαλονιού «περισσότερο ενοχλητική παρά σκόπιμη». Εφόσον δεν ξανασυμβεί, «αυτό το κεφάλαιο θα πρέπει να κλείσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC την περασμένη εβδομάδα. 

Την ίδια ώρα, μέλη του Κογκρέσου πιέζουν την κυβέρνηση να αποκαλύψει τι γνωρίζει για τις δυνατότητες του αερόστατου και γιατί επέτρεψε να περάσει πάνω από βάσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και άλλες δυνητικά ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. 

«Η κυβέρνησή σας δεν έχει ακόμη παράσχει στον αμερικανικό λαό, απολογισμό για το πώς επετράπη σε αυτή την κατασκοπευτική πλατφόρμα να διασχίσει κυρίαρχο έδαφος των ΗΠΑ», έγραψαν σε κοινή τους επιστολή προς τον Τζο Μπάιντεν, οι Γερουσιαστές Ρότζερ Βίκερ και ο Μάρκο Ρούμπιο.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι το αερόστατο ήταν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος κατασκοπείας από την Κίνα, με ιπτάμενα αντικείμενα που εντοπίζονται πάνω από την Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, καθώς και τις ΗΠΑ.

Ο εναέριος χώρος ακριβώς πάνω από τα 60.000 πόδια και κάτω από τα 330.000 πόδια -το όριο του διαστήματος, περιγράφεται μερικές φορές ως «εγγύς διάστημα» και οι δραστηριότητες σε αυτή τη ζώνη δεν διέπονται από το διεθνές δίκαιο.

«Οι αμερικανικές ενέργειες επηρέασαν σοβαρά και έπληξαν τις προσπάθειες και την πρόοδο των δύο πλευρών να σταθεροποιήσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις μετά τη συνάντηση στο Μπαλί» μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Σίε Φενγκ.

Πηγή: Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT