Ο βόμβος του Σύμπαντος

Τα βαρυτικά κύματα προέρχονται από μαύρες τρύπες και αποδεικνύουν τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιόπιστα στοιχεία, που συνηγορούν στην ύπαρξη χαμηλού τόνου βόμβου από βαρυτικά κύματα στο σύμπαν, παρουσίασε την Τετάρτη διεθνής επιστημονική ομάδα. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι τα κύματα αυτά αποτελούν τη συλλογική ηχώ από δίδυμες γιγάντιες μαύρες τρύπες. Χιλιάδες από αυτά τα ζεύγη, κάποια με μάζα όση ένα δισεκατομμύριο Ηλιοι, βρίσκονται στο κέντρο αρχέγονων γαλαξιών σε απόσταση 10 δισ. ετών φωτός από τη Γη. Τα αστρικά αυτά σώματα συγχωνεύονται με αργό ρυθμό, δημιουργώντας κυματισμούς στον χωρόχρονο. «Δεν μπορώ να το παρομοιάσω με χορωδία ή ορχήστρα. Κάθε ζεύγος από μαύρες τρύπες εκπέμπει διαφορετική νότα. Εμείς λαμβάνουμε το άθροισμα των μουσικών αυτών φθόγγων την ίδια στιγμή», λέει ο φυσικός Ξαβιέ Ζιμένς του Πανεπιστημίου Ορεγκον Στέιτ των ΗΠΑ, επικεφαλής της μελέτης.

Το πόρισμα της επιστημονικής ομάδας ανέμεναν όλοι με αγωνία, καθώς το διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα NANOGrav συνέλεγε δεδομένα για 15 χρόνια. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν, η οποία περιγράφει πώς η ύλη και η ενέργεια στρεβλώνουν τον χωρόχρονο για να δημιουργήσουν αυτό που εμείς αποκαλούμε βαρύτητα. Καθώς η επιστημονική ομάδα συλλέγει περισσότερα δεδομένα, ο βόμβος του Διαστήματος ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς το σύμπαν απέκτησε τη σημερινή δομή του, αποκαλύπτοντας ενδεχομένως νέες εξωτικές μορφές ύλης, που δημιουργήθηκαν μετά το Μπιγκ Μπανγκ, πριν από 13,7 δισ. χρόνια.

«Ημασταν βέβαιοι ότι το βαρυτικό ηχητικό φόντο θα αποτελούσε την πιο εύκολη και αναμενόμενη ανακάλυψή μας. Αυτή είναι απλά η αρχή μιας εντελώς διαφορετικής μεθόδου παρατήρησης του Διαστήματος», σχολιάζει η αστροφυσικός του Πανεπιστημίου Γέιλ, Κιάρα Μινγκαρέλι, μέλος της ομάδας. Τα βαρυτικά κύματα δημιουργούνται από κάθε αντικείμενο που περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του, όπως τα αποσυντιθέμενα απομεινάρια αστρικών σωμάτων, καθώς εισέρχονται σε τροχιά γύρω από μαύρες τρύπες. Σε αντίθεση με άλλου είδους κύματα, όμως, τα βαρυτικά επηρεάζουν τη φύση του χωρόχρονου, αλλοιώνοντας ακόμη και αποστάσεις μεταξύ ουράνιων σωμάτων, τα οποία προσπερνούν. «Ακούγεται πολύ μυθιστορηματικό, αλλά είναι αλήθεια», λέει η δρ. Μινγκαρέλι.

Τα βαρυτικά κύματα εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά το 2016 με τη μορφή ηχητικών κυμάτων που καταγράφηκαν από ραδιοτηλεσκόπιο του ερευνητικού προγράμματος LIGO. Η ανακάλυψη προσέφερε επιχειρήματα σε όσους πιστεύουν ότι η γενική θεωρία της σχετικότητας αποτελεί αξιόπιστο πρότυπο του σύμπαντος, με τους επικεφαλής της έρευνας να εξασφαλίζουν το βραβείο Νομπέλ Φυσικής το 2017. Η ομάδα NANOGrav φιλοδοξεί να αναλύσει και να δημοσιοποιήσει το σύνολο των δεδομένων της εντός του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT