Σύνοδος Κορυφής: Δύσκολη η γεφύρωση του χάσματος με Ουγγαρία και Πολωνία για το μεταναστευτικό

Σύνοδος Κορυφής: Δύσκολη η γεφύρωση του χάσματος με Ουγγαρία και Πολωνία για το μεταναστευτικό

Το πιθανότερο σενάριο είναι Βουδαπέστη και Βαρσοβία να μην υποχωρήσουν ούτε στη σημερινή πρωινή συζήτηση.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό, καθώς χθες το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής, ύστερα από περισσότερες από επτά ώρες, δεν μπόρεσαν να καταλήξουν στην υιοθέτηση κοινών συμπερασμάτων λόγω «μπλοκαρίσματος» από την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας όσο και οι Πολωνός ομόλογός του δήλωναν πως η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μεταναστευτικό είναι απαράδεκτη και «μπλόκαραν» τα συμπεράσματα έως ότου γίνονταν αποδεκτές οι παρεμβάσεις τους, προκειμένου να «απαντηθούν» οι δικές τους ανησυχίες.

Τελικώς οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν περίπου στις 2 ώρα Ελλάδας χωρίς να αρθεί το αδιέξοδο και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν τόσο ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε κοινή συνάντησή τους με τους Βίκτορ Ορμπαν και Ματέους Μοραβιέτσκι, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η Ουγγαρία ζητούσε, συγκεκριμένα, να συμπεριληφθεί όρος περί «συναίνεσης» στο κείμενο, ενώ η Πολωνία απαιτούσε -ανάμεσα σε άλλα- να αποφασίζει κάθε χώρα ποιους ακριβώς μετανάστες θα μπορούσε να «δεχθεί στο έδαφός της».

Πάντως επρόκειτο για κίνηση που διπλωματικά δεν θα αποφέρει κάτι ουσιαστικό στις δύο χώρες, όπως σημείωναν χθες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Ηταν απλώς μια κίνηση διαμαρτυρίας έναντι της πρόσφατης συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, που θα παραμείνει ως έχει και χωρίς την υιοθέτηση κοινών συμπερασμάτων. Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη ήθελαν απλώς να εκφράσουν με τον πιο έντονο τρόπο τις αντιρρήσεις τους στη συμφωνία. 

«Η συμφωνία για το μεταναστευτικό ισχύει», είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, καθώς αποχωρούσε από τη σύνοδο χθες βράδυ. «Το θέμα δεν ήταν σήμερα η συμφωνία για το μεταναστευτικό… αλλά επειδή δεν αρέσει στην Ουγγαρία και την Πολωνία το σύμφωνο που έχει ήδη αποφασιστεί», πρόσθεσε.

Τα πιθανά σενάρια

Καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι Ουγγαρία και Πολωνία να μην υποχωρήσουν ούτε στη σημερινή πρωινή συζήτηση, η Σύνοδος Κορυφής θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την υιοθέτηση κοινών συμπερασμάτων για το θέμα του μεταναστευτικού, ή να γίνει μια ξεχωριστή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Αυτό που επί της ουσίας θέλουν να προωθήσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να ενισχύσουν τη λεγόμενη εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης και, στο πλαίσιο αυτό, να προωθηθούν σχέσεις με τρίτες χώρες προκειμένου να υπάρξει περιορισμός των αναχωρήσεων παράτυπων μεταναστών.

Σε αντάλλαγμα, θα δοθεί οικονομική ενίσχυση σε χώρες όπως η Τυνησία, η Λιβύη και η Αίγυπτος. Ηδη η Ε.Ε. διαπραγματεύεται τη σχετική συμφωνία με το Μαρόκο -έπειτα από πιέσεις της Ιταλίας- και μάλιστα αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, και το Βερολίνο πίεσε να προστεθεί και ειδική παράγραφος σχετικά με μια «ανανέωση των σχέσεων» της Ε.Ε. με την Τουρκία. Σχεδόν έναν μήνα μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν, το Βερολίνο προφανώς θεωρεί κρίσιμο η Ε.Ε. να πιάσει το νήμα από την αρχή με την Τουρκία προκειμένου η Αγκυρα να δέχεται πίσω αιτούντες άσυλο, αλλά και να βοηθήσει στη μείωση των παράτυπων συνοριακών διελεύσεων. Σε αντάλλαγμα, οι Γερμανοί φαίνεται πως θα επιδιώξουν τη βελτίωση των εμπορικών δεσμών της Ενωσης με την Αγκυρα. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κείμενο ικανοποιεί την Αθήνα, καθώς γίνεται αναφορά στα προηγούμενα συμπεράσματα του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2021 για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί, παράλληλα, τον ύπατο εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ, και την Κομισιόν να υποβάλλουν έκθεση σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων της Ενωσης με την Τουρκία, «βάσει των μέσων και των επιλογών που προσδιόριζε το Συμβούλιο και με σκοπό να προχωρήσουν με στρατηγικό και εμπροσθοβαρή τρόπο».

Η δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες αναμένεται να επικεντρωθεί στις σχέσεις Ε.Ε. – Κίνας, αλλά και στην οικονομία, καθώς επίσης και στις εξωτερικές σχέσεις, όπου θα γίνεται αναφορά και στην ανάγκη επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για την πρόσφατη νέα ένταση στο Βόρειο Κόσοβο, αλλά και για την προοπτική διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων.  

Χθες, πάντως, υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα που αφορούν τη στρατιωτική και την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, καθώς και την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT