Κίνα: Εταιρεία θα δίνει 50.000 γιουάν στους υπαλλήλους της για κάθε παιδί που αποκτούν

Κίνα: Εταιρεία θα δίνει 50.000 γιουάν στους υπαλλήλους της για κάθε παιδί που αποκτούν

«Ανέκαθεν υποστήριζα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει χρήματα σε οικογένειες με παιδιά», ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο όμιλος Trip.com ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταβάλει 50.000 γιουάν (6.897,69 δολάρια) στους εργαζομένους για κάθε παιδί που αποκτούν από την 1η Ιουλίου – η πρώτη τέτοια πρωτοβουλία από μεγάλη ιδιωτική εταιρεία στην Κίνα ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με γήρανση του πληθυσμού της.

Η εταιρεία, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως διαδικτυακές εταιρείες ταξιδίων, με 400 εκατ. χρήστες, ανέφερε ότι θα καταβάλλει ετησίως για πέντε χρόνια γονικό επίδομα σε μετρητά ύψους 10.000 γιουάν για κάθε παιδί που αποκτούν οι υπάλληλοί της σε όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα θα κοστίσει περίπου 1 δισεκ. γιουάν, ανέφερε η εταιρεία.

«Ανέκαθεν υποστήριζα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει χρήματα σε οικογένειες με παιδιά, ιδιαίτερα πολλά παιδιά, για να… βοηθήσει περισσότερους νέους ανθρώπους να εκπληρώσουν την επιθυμία τους για απόκτηση πολλών παιδιών», ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Τζέιμς Λιανγκ σε ανακοίνωση. «Οι εταιρείες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο εντός των δικών τους δυνατοτήτων για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη γονιμότητα».

Υπό το φως της πολιτικής του ενός παιδιού που διήρκεσε από το 1980 έως το 2015, δημογράφοι προειδοποιούν για τη γήρανση του πληθυσμού της Κίνας, καθώς το εργατικό της δυναμικό συρρικνώνεται και οι υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις δαπανούν περισσότερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες.

Το ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα μειώθηκε πέρυσι στις 6,77 γεννήσεις ανά 1.000 ανθρώπους, από 7,52 γεννήσεις το 2021, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί.

Οι αρχές ανακοίνωσαν το 2021 ότι τα ζευγάρια μπορούν να αποκτήσουν έως και τρία παιδιά, αλλά ακόμα και στα χρόνια της COVID και της παραμονής κατ’ οίκον οι Κινέζοι εμφανίζονταν απρόθυμοι να αποκτήσουν παιδιά. Οι νεότεροι επικαλούνται ως αποθαρρυντικούς παράγοντες το υψηλό κόστος για τη φροντίδα και την εκπαίδευση των παιδιών, το χαμηλό εισόδημα, το ασθενές πλαίσιο κοινωνικής ασφάλισης και την ανισότητα των φύλων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT