Λαβρόφ για ανταρσία Πριγκόζιν: «Η Ρωσία βγαίνει πιο ανθεκτική από τις κρίσεις»

Λαβρόφ για ανταρσία Πριγκόζιν: «Η Ρωσία βγαίνει πιο ανθεκτική από τις κρίσεις»

«Ο πρόεδρος και όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας έχουν μιλήσει για το ζήτημα. Εάν έχετε αμφιβολίες στη Δύση, είναι δικό σας πρόβλημα», δήλωσε

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της σταθερότητας μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner, δήλωσε ότι η χώρα του βγαίνει πάντοτε ισχυρότερη και πιο ανθεκτική από τις δυσκολίες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Λαβρόφ είπε ότι η αντίδραση πολλών δυτικών αξιωματούχων στα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου και οι δηλώσεις τους περί «ρωγμών» στη ρωσική ισχύ, δείχνουν έμμεσα ότι τα εν λόγω άτομα βρίσκονται σε πόλεμο με τη Μόσχα.

«Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τίποτα ούτε να δώσουμε διαβεβαιώσεις σε κανέναν. Δρούμε με διαφάνεια, ο πρόεδρος και όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας έχουν μιλήσει για το ζήτημα. Εάν έχετε αμφιβολίες στη Δύση, είναι δικό σας πρόβλημα», δήλωσε ο Λαβρόφ. 

«Η Ρωσία πάντοτε έβγαινε πιο ανθεκτική και ισχυρή μετά από οποιεσδήποτε δυσκολίες», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε επίσης ότι η ίδια η Μόσχα έχει αμφιβολίες σχετικά με τις ικανότητες πολλών πολιτικών της Δύσης.

Ο Λαβρόφ ζήτησε μάλιστα τη διεύρυνση της συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των ασιατικών, αφρικανικών και λατινοαμερικανικών χωρών ώστε να μετριαστεί αυτό που χαρακτήρισε ως παγκόσμια δυτική κυριαρχία.

«Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν θέλει να ζει σύμφωνα με τους δυτικούς κανόνες», τόνισε.

Επανέλαβε, τέλος, την κατηγορία της Μόσχας ότι η Δύση – και κυρίως οι ΗΠΑ – προσπαθεί να εμποδίσει τη Ρωσία και την Κίνα από το να δρουν ανεξάρτητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Ουκρανία στοχεύει πολιτικές υποδομές»

Επιπλέον, ο Λαβρόφ διέψευσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θέτουν σκοπίμως στο στόχαστρο αμάχους στην Ουκρανία και υποστήριξε ότι στοχοθετούν μόνο στρατιωτικές υποδομές ή άλλους στρατιωτικούς στόχους.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει την Μόσχα ότι στοχοθετεί πολιτικές υποδομές, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατοικίες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ανέπτυξε στρατεύματα και βαρέα όπλα με στόχο πολιτικές υποδομές όπως σχολεία και κτίρια διαμερισμάτων στο πλαίσιο του πολέμου με την Ρωσία και χαρακτήρισε αυτές τις τακτικές εγκλήματα πολέμου.

«Αναίσχυντες» οι πιέσεις της Δύσης

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε μάλιστα τη Δύση ότι ασκεί «αναίσχυντες πιέσεις» σε χώρες της Αφρικής και στην Λατινική Αμερική για να συμμορφώνονται με μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της Ρωσίας για την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι χώρες θα πρέπει να επιτρέπεται να επιλέγουν πως να διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με την Ρωσία.

Η Δύση έχει επιβάλει βαριές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αλλά πολλές χώρες στον αναπτυσσόμενο χώρο, ανάμεσά τους και οι ασιάτες γίγαντες Κίνα και Ινδία, δεν έχουν λάβει ανάλογα μέτρα κατά της Μόσχας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT