Μακρόν: Εσπευσμένη αποχώρηση από τις Βρυξέλλες στη σκιά των ταραχών στη Γαλλία

Μακρόν: Εσπευσμένη αποχώρηση από τις Βρυξέλλες στη σκιά των ταραχών στη Γαλλία

Αποτέλεσμα των χθεσινών εκδηλώσεων βίας, σχεδόν σε όλες τις γαλλικές πόλεις, ήταν ο τραυματισμός περίπου 250 αστυνομικών και οι προσαγωγές περίπου 670 ατόμων, κυρίως μικρής ηλικίας.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αποφάσισε να επισπεύσει την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., προκειμένου να είναι παρών σε ακόμη μία υπουργική σύσκεψη διαχείρισης της κρίσης την οποία για τρίτο συνεχές βράδυ γνώρισε χθες, Πέμπτη, η Γαλλία

Αποτέλεσμα των χθεσινών εκδηλώσεων βίας, σχεδόν σε όλες οι γαλλικές πόλεις, ήταν ο τραυματισμός περίπου 250 αστυνομικών και οι προσαγωγές περίπου 670 ατόμων, κυρίως μικρής ηλικίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γαλλικών μέσων ενημέρωσης, οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές που ενέχονται σε πράξεις βίας και βανδαλισμούς είναι ανήλικοι μεταξύ 14 και 18 ετών, όπως ήταν άλλωστε και ο Ναέλ, που το βράδυ της περασμένης Τρίτης σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού.

Το χθεσινό ξέσπασμα της βίας είχε αποτέλεσμα την πυρπόληση εκατοντάδων δημόσιων κτιρίων και αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καταστραφεί περίπου 500 κτίρια και 2.000 αυτοκίνητα. Ο γαλλικός οργανισμός αστικών συγκοινωνιών δήλωσε πως σήμερα δεν θα εξυπηρετηθούν 20 γραμμές λόγω πυρπόλησης των λεωφορείων.

Στο Παρίσι σημειώθηκαν επιθέσεις κατά καταστημάτων ρούχων, αλλά και τροφίμων. Ο δήμαρχος της Ντενέν, η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο, δήλωσε πως τα τρία τέταρτα της πόλης έχουν καταστραφεί.

Επιπλέον, η πόλη της Μασσαλίας αποφάσισε σήμερα την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν την κυκλοφορία τους στις 19.00 (τοπική ώρα).

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελίζαμπετ Μπορν, που από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Παρασκευή, συμμετέχει σε συσκέψεις για τη διαχείριση της κρίσης, δήλωσε ότι οι χθεσινές εκδηλώσεις βίας είναι ασυγχώρητες.

Πολιτικοί παράγοντες, κυρίως από τον χώρο της ακροδεξιάς, ζήτησαν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές περιοχές, καθώς και να ληφθούν μέτρα καταστολής, όπως απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT