CNN: VIP μέλος της Wagner o στρατηγός «Αρμαγεδδών»

CNN: VIP μέλος της Wagner o στρατηγός «Αρμαγεδδών»

Εγγραφα, που πέρασαν στο CNN από το ρωσικό ερευνητικό κέντρο Dossier Center, δείχνουν ότι ο Σουροβίκιν το 2018 είχε λάβει έναν προσωπικό αριθμό εγγραφής VIP της Wagner.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οστρατηγός Σεργκέι Σουρoβίκιν φέρεται να ήταν μυστικό μέλος της Wagner, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το CNN. 

Οι σχέσεις του Σουροβίκιν με τον Πριγκόζιν είναι γνωστές εδώ και χρόνια, με τους δύο άντρες να έχουν εκφράσει δημοσίως την αλληλοεκτίμησή τους. Σύμφωνα με τους New York Times, (Πριγκόζιν και Σουροβίκιν) είχαν συμφωνήσει ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους, αλλά όχι και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Σουροβίκιν είναι επικεφαλής της ρωσικής αεροπορίας και πρώην επικεφαλής των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και τη Συρία. Ο Πριγκόζιν είχε πανηγυρίσει για την εμπλοκή του στον πόλεμο το 2022, κάνοντας λόγο για μια «θρυλική φιγούρα» που «γεννήθηκε για να υπηρετεί τη μαμά πατρίδα».

Τα έγγραφα, που κοινοποιήθηκαν στο CNN από το ρωσικό ερευνητικό κέντρο Dossier Center, δείχνουν ότι ο Σουροβίκιν το 2018 είχε λάβει έναν προσωπικό αριθμό εγγραφής VIP της Wagner. Ομως δεν είναι σαφές τι συνεπάγεται η ιδιότητα του μέλους VIP της Wagner και αν ο στρατηγός ήταν στο μισθολόγιό της. Η Wagner δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του CNN για σχολιασμό. 

Τα έγγραφα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη διείσδυση της Wagner στα ανώτερα μέλη του ρωσικού στρατού. Το ζήτημα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της βραχύβιας εξέγερσης του Πριγκόζιν οι μαχητές της Wagner μπόρεσαν να καταλάβουν τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον χωρίς να αντιμετωπίσουν καμία αντίσταση.

Οπως αποκάλυψε δημοσίευμα των New York Times την Τετάρτη, η ανταρσία της Wagner του Γιεβγκένι Πριγκόζιν το σαββατοκύριακο 24-25 Ιουνίου στη Ρωσία φαίνεται πως ήταν εν γνώσει του Ρώσου στρατηγού Σουροβίκιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι περίμενε «πολλές εικασίες γύρω από αυτά τα γεγονότα», προσθέτοντας: «Νομίζω πως αυτό είναι ένα τέτοιο παράδειγμα».

Ερωτηθείς αν ο Σουροβίκιν εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του Ρώσου προέδρου, ο Πεσκόφ απάντησε ότι ο Πούτιν, ως αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, συνεργάζεται με τον υπουργό Αμυνας και με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και επομένως η ερώτηση αυτή αφορά το υπουργείο Αμυνας, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία δήλωση.

Ο Σουροβίκιν, όμως, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Μoscow Τimes που επικαλούνται πηγές από το υπουργείο Αμυνας, έχει συλληφθεί. Νωρίτερα, την Τετάρτη, ο στρατιωτικός μπλόγκερ Βλαντιμίρ Ρομάνοφ υποστήριξε πως ο Σουροβίκιν συνελήφθη την Κυριακή, την επομένη, δηλαδή, της ανταρσίας του Πριγκόζιν. Σύμφωνα με τον Ρομάνοφ, ο Σουροβίκιν κρατείται στο κέντρο κράτησης Lefortovo της Μόσχας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT