WSJ: H CIA καθησύχασε το Κρεμλίνο για τον ρόλο των ΗΠΑ κατά την ανταρσία της Wagner

WSJ: H CIA καθησύχασε το Κρεμλίνο για τον ρόλο των ΗΠΑ κατά την ανταρσία της Wagner

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γουίλιαμ Μπερνς είναι συχνά ο προτιμώμενος συνομιλητής του Μπάιντεν με τη Ρωσί

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπέρνς προσέγγισε τον Ρώσο ομόλογό του κατά την ανταρσία της ομάδας Wagner, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία ανάμειξη, δήλωσαν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Μπερνς με τον Σεργκέι Ναρίσκιν, τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής αντικατασκοπείας (FSB), πιστεύεται ότι είναι η υψηλότερου επιπέδου επαφή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων κατά τα πρόσφατα γεγονότα. Η αποτυχημένη εξέγερση, η οποία έληξε με τη διαμεσολάβηση του ηγέτη της Λευκορωσίας, ήταν η σοβαρότερη απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στα 23 χρόνια διακυβέρνησής του.

Η επικοινωνία του Μπέρνς με τον Ναρίσκιν αποτελεί, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Ουάσιγκτον να αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή στα εσωτερικά ζητήματα της Ρωσίας. 

Ο Μπερνς, του οποίου η 32χρονη διπλωματική καριέρα είχε και ένα πέρασμα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, είναι συχνά ο προτιμώμενος συνομιλητής του Μπάιντεν με τη Ρωσία. Τον Νοέμβριο του 2021, ο Μπάιντεν τον έστειλε στη Μόσχα, όπου μίλησε μέσω ασφαλούς τηλεφωνικής γραμμής με τον Πούτιν. Τον Νοέμβριο του 2022 συναντήθηκε με τον Ναρίσκιν στην Άγκυρα της Τουρκίας για να προειδοποιήσει τη Ρωσία για τις συνέπειες σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Επιτρέψτε μου να τονίσω – δεν δώσαμε στον Πούτιν καμία δικαιολογία για να κατηγορήσει τη Δύση ή το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα μετά από μια βιντεοκλήση του Σαββατοκύριακου με τους συμμάχους των ΗΠΑ. «Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν εμπλεκόμαστε. Δεν είχαμε καμία σχέση με αυτό».

Πηγή: Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT