Περιοδεία Μπάιντεν σε Βρετανία, Λιθουανία και Φινλανδία τον Ιούλιο

Περιοδεία Μπάιντεν σε Βρετανία, Λιθουανία και Φινλανδία τον Ιούλιο

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ευρώπη από τις 9 έως τις 13 Ιουλίου.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ευρώπη από τις 9 έως τις 13 Ιουλίου, μεταβαίνοντας στη Βρετανία, εν συνεχεία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία και έπειτα στη Φινλανδία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο Γ΄και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο στο Κάστρο του Ουίνδσορ στις 10 Ιουλίου.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου.

Στις 13 Ιουλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στο Ελσίνκι.

Η Φινλανδία εντάχθηκε επισήμως στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλιο.

Ωστόσο η Στοκχόλμη περιμένει ακόμη στο κατώφλι της συμμαχίας καθώς η ένταξή της εμποδίζεται από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Πριν από το ταξίδι του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχθεί την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον για να συζητήσουν για την ενταξιακή διαδικασία της χώρας του.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει μια Σύνοδο Κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και βορείων χωρών στο Ελσίνκι στις 13 Ιουλίου στην οποία πρόκειται να συμμετάσχει και ο Τζο Μπάιντεν καθώς και οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Ισλανδίας. Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στο προεδρικό μέγαρο και θα εστιάσουν στη στενότερη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και βορείων χωρών στους τομείς της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και της τεχνολογίας.

«Αυτή θα είναι η τρίτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των βορείων χωρών και των ΗΠΑ. Οι προηγούμενες σύνοδοι πραγματοποιήθηκαν στη Στοκχόλμη το 2013 και στην Ουάσινγκτον το 2016. Είναι χαρά μου να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας, αυτήν τη φορά στο Ελσίνκι», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Νιινίστο ο οποίος πρόκειται να έχει και διμερή συνάντηση με το Αμερικανό ομόλογό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT