Ισραήλ: Η μεγαλύτερη επιχείρηση των τελευταίων ετών στη Δυτική Οχθη

Ισραήλ: Η μεγαλύτερη επιχείρηση των τελευταίων ετών στη Δυτική Οχθη

Η επιχείρηση δεν θα επεκταθεί, διαβεβαιώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ελι Κοέν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΙσραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να επεκτείνει τη στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν, τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Ο στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε στην Τζενίν και μόνο στους τρομοκράτες και στους πυρήνες τους», δήλωσε ο Κοέν τη Δευτέρα απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η επίθεση είχε πολιτικούς στόχους, τονίζοντας ότι ήταν στοχευμένη αποκλειστικά και μόνο κατά υποδομών των τρομοκρατών.

Αεροπορικές και χερσαίες επιδρομές

Ο ισραηλινός στρατός μερικές ώρες νωρίτερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, είχε ανακοινώσει πως εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον «τρομοκρατικών υποδομών» στην Τζενίν, τις οποίες ακολούθησαν χερσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Τα αεροπορικά πλήγματα, στα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι, αποτελούσαν το έναυσμα χερσαίας επιχείρησης, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ. Δεκάδες είναι οι τραυματίες και ο απολογισμός αναμένεται να ανέβει σημαντικά, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Καταυλισμός Παλαιστινίων προσφύγων που γειτονεύει με την Τζενίν, στον οποίο η ισραηλινή πλευρά αναφέρθηκε χρησιμοποιώντας τον όρο «προπύργιο τρομοκρατών», μπήκε επίσης στο στόχαστρο.

«Δεν θα μένουμε αδρανείς όταν τρομοκράτες συνεχίζουν να κάνουν κακό σε άμαχους χρησιμοποιώντας ως κρησφύγετο τον καταυλισμό της Τζενίν», διεμήνυσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι στόχοι της επιχείρησης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Jerusalem Post, η Σιν Μπετ, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, ανέφερε πως οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο κέντρο διοίκησης και επικοινωνιών και αποθήκη όπλων, σημείο συγκέντρωσης τρομοκρατών και θέση παρατήρησης, καθώς και άλλους στόχους. Σημειώθηκαν επίσης εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης στην Τζενίν, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Με βάση παλαιστινιακές πηγές, μονάδες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων μπήκαν στην πόλη αμέσως μετά τα αεροπορικά πλήγματα και ακολούθησαν μάχες με Παλαιστίνιους μαχητές.

Κλιμάκωση της βίας

Η Τζενίν, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, γίνεται συχνά στόχος επιδρομών του ισραηλινού στρατού από το 2022, με φόντο την κλιμάκωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής βίας.

Έπειτα από επίθεση δύο Παλαιστίνιων στην Ελί, με αποτέλεσμα τέσσερις Ισραηλινοί πολίτες να σκοτωθούν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, Εβραίοι έποικοι έκαναν εφόδους σε παλαιστινιακές κοινότητες.

Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε περαιτέρω τις επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη. Τον Ιούνιο σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο έφηβοι 15 ετών, σε εισβολή του Τσαχάλ στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν. Στην επιχείρηση άνοιξε πυρ επιθετικό ελικόπτερο, για πρώτη φορά από το 2002 και τη δεύτερη Ιντιφάντα («εξέγερση»).

Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, τουλάχιστον 177 Παλαιστίνιοι, 25 Ισραηλινοί, μία Ουκρανή και ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών.

Πηγή: Reuters, Jerusalem Post

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT