Εκλογές στην Ισπανία: Τα δεξιά κόμματα διατηρούν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, παρά τις πιέσεις

Εκλογές στην Ισπανία: Τα δεξιά κόμματα διατηρούν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, παρά τις πιέσεις

Τα δεξιά κόμματα της Ισπανίας χάνουν έδαφος έναντι του κυβερνώντος αριστερού συνασπισμού υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών (PSOE) στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο διατηρούν προβάδισμα ενόψει των εθνικών εκλογών της 23ης Ιουλίου.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των πιέσεων στα δεξιά κόμματα της Ισπανίας καταγράφουν νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται τη Δευτέρα. Φέρονται να χάνουν έδαφος έναντι του κυβερνώντος αριστερού συνασπισμού υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών (PSOE), παρόλο που διατηρούν καθαρό προβάδισμα ενόψει των εθνικών εκλογών της 23ης Ιουλίου.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό κόμμα Vox, πιθανοί σύμμαχοι σε κυβέρνηση συνασπισμού, εξακολουθούν να κερδίζουν αρκετές έδρες, ωστόσο η μάχη για την απόλυτη πλειοψηφία στην 350μελή κάτω βουλή, ακόμα δεν έχει κριθεί. 

Πρόωρες εκλογές

Εκλογές στην Ισπανία: Τα δεξιά κόμματα διατηρούν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, παρά τις πιέσεις-1
AP

Το ΡΡ προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αφότου ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε αιφνιδιαστικά πρόωρες εκλογές στις 29 Μαΐου, καθώς το κόμμα του και ο εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό Podemos κατέγραψαν κακές επιδόσεις στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Ωστόσο, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το PP θα χρειαζόταν την υποστήριξη του Vox για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η ψαλίδα ανάμεσα στα δεξιά κόμματα από τη μια και το PSOE και τον Sumar, τον νέο ακροαριστερό σχηματισμό που περιλαμβάνει το Podemos από την άλλη, έχει συρρικνωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.

Πτώση του Vox

Το PP φέρεται να κερδίζει από 150 έως 154 έδρες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GAD3 για την εφημερίδα ABC που διενεργήθηκε στις 29-30 Ιουνίου. Προηγούμενη δημοσκόπηση της GAD3 που διεξήχθη μεταξύ 5 και 8 Ιουνίου έδινε στο PP από 150 έως 153 έδρες.

Ωστόσο, το Vox έπεσε στις 25 έως 29 έδρες, από μία πρόβλεψη μεταξύ 33 και 35 εδρών στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με την GAD3.

Η μάχη για την απόλυτη πλειοψηφία

Άλλη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την IMOP Insights για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial, δείχνει ότι το PP και το Vox συγκεντρώνουν από 176 έως 182 έδρες, ελαφρώς μειωμένες από το εύρος των 180 έως 183 εδρών δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Τρίτη δημοσκόπηση της 40DB, για λογαριασμό της εφημερίδας El Pais, έδειξε ότι το PP και το Vox υπολείπονται των 176 εδρών που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία, κερδίζοντας συνολικά 168 έδρες, μειωμένες από τις 174 της προηγούμενης δημοσκόπησης της ίδιας εταιρείας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT