Η πρώτη παρέμβαση Σοϊγκού μετά την ανταρσία: H Wagner απέτυχε χάρη στην αφοσίωση του στρατού

Η πρώτη παρέμβαση Σοϊγκού μετά την ανταρσία: H Wagner απέτυχε χάρη στην αφοσίωση του στρατού

Ο Ρώσος ΥΕΘΑ, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των στασιαστών, μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως μετά τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανταρσία της Wagner απέτυχε χάρη στην «αφοσίωση του ρωσικού στρατού» υποστήριξε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των στασιαστών μισθοφόρων του Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Αυτή ήταν, μάλιστα, η πρώτη φορά που ο Ρώσος ΥΕΘΑ μίλησε δημοσίως μετά τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου.

«Τα σχέδιά της απέτυχαν κυρίως επειδή τα μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων επέδειξαν πίστη στον όρκο και στο καθήκον τους», δήλωσε ο Σοϊγκού, περιγράφοντας τη στάση της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Wagner ως «απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ρωσίας», η οποία όμως «δεν επηρέασε» το έργο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο αρχηγός της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ξεκίνησε την ανταρσία (23-24 Ιουνίου) με διατυπωμένο στόχο την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας, Σοϊγκού, και του διοικητή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ, ως «ανίκανων». Η ανεμπόδιστη προέλαση των δυνάμεων της Wagner προς τη Μόσχα διακόπηκε έπειτα από τη συμφωνία Πριγκόζιν – Κρεμλίνου, με μεσολαβητή τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν μια εικόνα «κανονικότητας» μετά την ανταρσία.

Λίγα 24ωρα μετά την ανταρσία της Wagner, η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του Ρώσου υπουργού Αμυνας κατά τη διάρκεια επιθεώρησης ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ομως, σύμφωνα με στρατιωτικούς blogger, εκείνο το οπτικό υλικό ήταν προγενέστερο της ανταρσίας. Στη συνέχεια, ο Σοϊγκού εμφανίστηκε σε συνεδρίαση μαζί με τον Πούτιν. Μέχρι σήμερα, δεν είχε κάνει δημόσιες δηλώσεις.

Πολλοί υψηλόβαθμοι Ρώσοι, ωστόσο, δεν έχουν εμφανιστεί δημοσίως μετά την ανταρσία. Ανάμεσά τους, ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT