Η Ε.Ε. στρέφεται στην Ιαπωνία για μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη

Η Ε.Ε. στρέφεται στην Ιαπωνία για μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι «πολύ ψηλά στην ατζέντα»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στενότερες σχέσεις και συνεργασία σε τομείς «κλειδιά», όπως η τεχνητή νοημοσύνη, επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ενωση με την Ιαπωνία, σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι «πολύ ψηλά στην ατζέντα» στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με την  ιαπωνική κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα.

«Θα συνεργαστώ με την ιαπωνική κυβέρνηση ώστε να βρούμε τρόπο να οργανώσουμε τον ψηφιακό μας χώρο με βάση τις κοινές μας αξίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε ο Μπρετόν.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως θα συγκροτηθεί ένα συμβούλιο ψηφιακής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας, το οποίο θα επικεντρωθεί σε τομείς όπως η κβαντική υπολογιστική.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε. έχει προσεγγίσει στον τομέα αυτόν και τη Νότια Κορέα, με την οποία έγιναν παρόμοιες συνομιλίες, την περασμένη εβδομάδα, με τις δύο πλευρές να προχωρούν σε απόφαση συνεργασίας σε τεχνολογικά πεδία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια.

Μείωση της εξάρτησης από την Κίνα

Μέσα από τη συνεργασία της με ασιατικές χώρες που κατέχουν ισχυρή θέση στους τεχνολογικούς τομείς, η Ευρωπαϊκή Ενωση στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, υιοθετώντας μια ηπιότερη προσέγγιση από αυτή των ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να αποσυνδέουν την οικονομία τους από το Πεκίνο.

Οπως ανέφερε ο Μπρετόν στο Reuters, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ιαπωνία θα συνεργαστούν επίσης στον τομέα των ημιαγωγών, καθώς το Τόκιο κατέχει ρόλο «κλειδί» στην αλυσίδα εφοδιασμού και επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω την εγχώρια βιομηχανία του.

Η ενίσχυση της βιομηχανίας των ημιαγωγών αποτελεί διακαή πόθο και χωρών – μελών της Ε.Ε., καθώς οι ημιαγωγοί (chips) είναι εξαρτήματα ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανίες αφού χρησιμοποιούνται σε πληθώρα περιπτώσεων, από αυτοκίνητα μέχρι smartphone και στρατιωτικές εφαρμογές.

Ταυτόχρονα, οι ημιαγωγοί θεωρούνται το κλειδί για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Τεχνητή νοημοσύνη και μικροτσίπ είναι δύο βασικοί τομείς της τεχνολογίας για το μέλλον, τους οποίους οι χώρες προσπαθούν να αξιοποιήσουν με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Με πληροφορίες από cnbc.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT