Ουκρανία: Νεκρή η συγγραφέας Bικτόρια Αμελίνα από ρωσικό βομβαρδισμό σε εστιατόριο

Ουκρανία: Νεκρή η συγγραφέας Bικτόρια Αμελίνα από ρωσικό βομβαρδισμό σε εστιατόριο

Η Αμελίνα ήταν συγγραφέας δύο μυθιστορημάτων, μεταξύ των οποίων το βραβευμένο «Dom’s Dream Kingdom», και ενός παιδικού βιβλίου.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια Ουκρανή συγγραφέας και ποιήτρια, η οποία άρχισε να καταγράφει τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή, υπέκυψε στα τραύματά της μετά τον βομβαρδισμό εστιατορίου στο Κραματόρσκ. 

«Με οδύνη, σας ενημερώνουμε ότι η συγγραφέας Βικτόρια Αμελίνα απεβίωσε την 1η Ιουλίου στο νοσοκομείο Μέτσνικοφ στο Ντνίπρο», ανέφεραν το PEN Ukraine και η ερευνητική ομάδα για εγκλήματα πολέμου, Truth Hounds, σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε την Κυριακή.

Η Αμελίνα ήταν συγγραφέας δύο μυθιστορημάτων, μεταξύ των οποίων το βραβευμένο «Dom’s Dream Kingdom», και ενός παιδικού βιβλίου. Το 2021 έλαβε το λογοτεχνικό βραβείο «Joseph Conrad-Korzeniowski». 

Πολλές από τις επιχειρήσεις του Κραματόρσκ, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων και εστιατορίων, έχουν κλείσει από τότε που εντάθηκαν οι μάχες. Η Ria Pizza ήταν ένα από τα λίγα εστιατόρια που παρέμειναν ανοιχτά.

Η Αμελίνα δειπνούσε μαζί με τη δημοσιογράφο Καταλίνα Γκόμεζ, τον συγγραφέα Χέκτορ Αμπάντ και τον πρώην ύπατο αρμοστή της Κολομβίας για την Ειρήνη, Σέρχιο Γιαραμίγιο, οι οποίοι είχαν έρθει στην Ουκρανία στο πλαίσιο εκστρατείας για να υπογραμμίσουν την αλληλεγγύη της Λατινικής Αμερικής προς τη χώρα. 

«Καθόμουν ακριβώς δίπλα στη Βικτόρια. Καθώς μας έφερναν το φαγητό, έσκυψα να σηκώσω μια πετσέτα και, εκείνη τη στιγμή, ο πύραυλος χτύπησε», δήλωσε ο Γιαραμίγο στους Financial Times.

Η Αμελίνα γεννήθηκε στη Λβιβ την Πρωτοχρονιά του 1986 και πέρασε μέρος της παιδικής ηλικίας της στον Καναδά, με τον πατέρα της, πριν επιστρέψει στην Ουκρανία.

Τρεις ημέρες πριν από την επίθεση απήγγειλε ποίηση σε λογοτεχνικό φεστιβάλ στο Κίεβο.

Ενα από τα τελευταία ποιήματά της, με τον τίτλο «Σειρήνες», αποκάλυπτε την καθημερινή πραγματικότητα των Ουκρανών: «Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε όλη τη χώρα/ Είναι σαν να βγαίνουν όλοι έξω/ Για εκτέλεση/ Αλλά μόνο ένα άτομο μπαίνει στο στόχαστρο/ Συνήθως αυτό που βρίσκεται στην άκρη/ Σήμερα δεν είσαι εσύ – όλα καθαρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT