Νέα επιτυχία της γερμανικής AfD στις τοπικές εκλογές

Νέα επιτυχία της γερμανικής AfD στις τοπικές εκλογές

Το ακροδεξιό κόμμα εξέλεξε τον πρώτο του πλήρους απασχόλησης δήμαρχο κωμόπολης, στο κρατίδιο Σαξονία-Ανχαλτ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μία εβδομάδα μετά την εκλογή του πρώτου περιφερειάρχη, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε ακόμη μία εκλογική νίκη προχθές καθώς κατάφερε να εκλέξει τον πρώτο του πλήρους απασχόλησης δήμαρχο κωμόπολης. Ο Χάνες Λοτ, 42 ετών, εξελέγη δήμαρχος του Ράγκουν-Γέσνιτς, μιας κωμόπολης περίπου 9.000 κατοίκων στο κρατίδιο Σαξονία-Ανχαλτ στην ανατολική Γερμανία. Συγκεντρώνοντας το 51,3% των ψήφων, αυτός ο βουλευτής του Κοινοβουλίου του κρατιδίου κέρδισε τον ανεξάρτητο κομματικά αντίπαλό του. Αν συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική του ο «κοκκινοπράσινος» συνασπισμός στο Βερολίνο, αυτές οι επιτυχίες της ΑfD δεν θα είναι οι τελευταίες, προειδοποίησε στέλεχος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.

O Λοτ έγινε μέλος του ακροδεξιού κόμματος το 2013. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά της ομοσπονδιακής πολιτικής στην πανδημία, ενώ όμως διατηρούσε ιατρικό κέντρο που διενεργούσε τεστ για τον κορωνοϊό. Από αυτή τη δραστηριότητά του είχε έσοδα 80.000-120.000 ευρώ τον χρόνο. Στον πρώτο γύρο η AfD απέφυγε να εκφραστεί υπέρ του, ίσως επειδή στο συγκεκριμένο κρατίδιο κυριαρχεί η υπερσυντηρητική πτέρυγα του κόμματος, στην οποία ο Λοτ θεωρείται ιδιαίτερα μετριοπαθής.

Πριν από μόλις μία εβδομάδα ο υποψήφιος της AfD Ρόμπερτ Ζέσελμαν κέρδισε στις περιφερειακές εκλογές του Ζόνεμπεργκ στη Θουριγγία –επίσης στην ανατολική Γερμανία– και έγινε ο πρώτος περιφερειάρχης που εκλέγεται από το ακροδεξιό κόμμα. «Μετά την πρώτη περιφέρεια έχουμε τώρα τον πρώτο πλήρους απασχόλησης δήμαρχο που εκλέγεται από την AfD», τόνισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κρίστιαν Μπλεξ, στέλεχος του κόμματος.

Σε αντίθεση με τον Ζέσελμαν, ο Λοτ απέφυγε να μετατρέψει την τοπική αναμέτρηση σε δημοψήφισμα για την ομοσπονδιακή πολιτική. Παράλληλα δεν υπήρξε πόλωση με τους αντιπάλους του. Τα θέματα που έθιξε στη διάρκεια της εκστρατείας του ήταν «τελείως βαρετά» και τοπικού ενδιαφέροντος, όπως είπε ο ίδιος: η οδοποιία, ο πρόσθετος εξοπλισμός της πυροσβεστικής, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των λύκων και λιγότερες προδιαγραφές για τους αγρότες.

Μικρός αριθμός χωριών στη Γερμανία έχουν εκλέξει στο παρελθόν δημάρχους που πρόσκεινται στην AfD, αλλά αυτοί ασκούν εθελοντικά τα δημαρχικά καθήκοντα και παράλληλα έχουν άλλη εργασία. Επίσης η κωμόπολη Μπουρλαντίνγκεν, στη νοτιοδυτική Γερμανία, είχε από το 2018 έως το 2020 δήμαρχο που ανήκε στην AfD, όμως αυτός είχε προσχωρήσει στο κόμμα μετά την εκλογή του.

Ο Λοτ πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις της AfD κατά της Μέρκελ και της πολιτικής της στο προσφυγικό μετά το 2015, παρότι στην ανατολική Γερμανία οι λιγοστοί μετανάστες είναι πολύτιμοι εξαιτίας της έλλειψης εγχώριου εργατικού δυναμικού. Το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, που σχηματίστηκε πριν από 10 χρόνια, καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα δημοσκοπικά ρεκόρ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Bild, η AfD συγκεντρώνει το 20% στην πρόθεση ψήφου σε ομοσπονδιακό επίπεδο μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς (19%). Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2021, το ακροδεξιό κόμμα είχε κερδίσει το 10,3% των ψήφων. Η AfD είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ανατολική Γερμανία, οι κάτοικοι της οποίας αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Το κόμμα ενισχύεται τους τελευταίους μήνες λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των πολιτών με αφορμή τον πληθωρισμό ή ακόμη και την οικολογική μετάβαση που προωθεί η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT