Δυτική όχθη: Η επιχείρηση στη Τζενίν σχεδόν ολοκληρώθηκε, λέει το Ισραήλ – Δέκα Παλαιστίνιοι νεκροί

Δυτική όχθη: Η επιχείρηση στη Τζενίν σχεδόν ολοκληρώθηκε, λέει το Ισραήλ – Δέκα Παλαιστίνιοι νεκροί

Το Ισραήλ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της επιχείρησής του στην Τζενίν, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον απόηχο των σφοδρότερων μαχών που έχουν σημειωθεί στη Δυτική Όχθη εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της επιχείρησής του στην Τζενίν, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον απόηχο των σφοδρότερων μαχών που έχουν σημειωθεί στη Δυτική Όχθη εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες στις οποίες δέκα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να φύγουν.

Η επιδρομή που ξεκίνησε νωρίς τη Δευτέρα, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες κομάντος με την υποστήριξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ώθησε την παλαιστινιακή διοίκηση να αναστείλει τις επαφές με το Ισραήλ, ενώ προκάλεσε αντιδράσεις σε ΗΠΑ και ΟΗΕ που εξέφρασαν ανησυχίες για τις ανθρωπιστικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, με την κωδική ονομασία «Σπίτι και Κήπος», έχει στόχο να ξεριζώσει τις υποστηριζόμενες από το Ιράν παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες που θεωρεί υπεύθυνες για την πρόσφατη αύξηση των επιθέσεων με όπλα και βόμβες, καθώς και για την κατασκευή ρουκετών.

Ένας Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων άφησε τη νύχτα την τελευταία του πνοή και ακόμα μία σορός εντοπίστηκε το πρωί, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους δέκα. Περίπου 100 εκτιμάται ότι είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 20 σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Η «ταυτότητα» των νεκρών

Δυτική όχθη: Η επιχείρηση στη Τζενίν σχεδόν ολοκληρώθηκε, λέει το Ισραήλ – Δέκα Παλαιστίνιοι νεκροί-1

Η Ισλαμική Τζιχάντ γνωστοποίησε ότι τέσσερις από τους νεκρούς είναι μαχητές της. Η Χαμάς, άλλη ισλαμιστική οργάνωση, ανέφερε ότι έχασε ένα μέλος της στις συγκρούσεις. Δεν έγινε ωστόσο σαφές αν οι υπόλοιποι πέντε νεκροί – άνδρες ηλικίας 17 έως 23 ετών – ήταν μαχητές ή άμαχοι.

Η επιχείρηση «είναι κοντά στην ολοκλήρωση της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Τζάτσι Χανέμπι στο ραδιόφωνο Kan, μετά από σχετική ύφεση στις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης, διευκρινίζοντας πως «όλοι τους ήταν μαχητές».

Γενική απεργία και μερική εκκένωση καταυλισμού

Δυτική όχθη: Η επιχείρηση στη Τζενίν σχεδόν ολοκληρώθηκε, λέει το Ισραήλ – Δέκα Παλαιστίνιοι νεκροί-2

Τα γραφεία και οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη επρόκειτο να «κατεβάσουν ρολά» σήμερα Τρίτη, στο πλαίσιο γενικής απεργίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιχείρηση, την οποία η Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς έχει χαρακτηρίσει «έγκλημα πολέμου».

Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε 500 οικογένειες, δηλαδή περίπου 3.000 άτομα, από τον καταυλισμό, όπου ζουν περίπου 14.000 άνθρωποι σε λιγότερο από μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ο καταυλισμός αποτελεί ένα από τα επίκεντρα του κύματος βίας που σαρώνει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Παρεμβάσεις από ΗΠΑ και ΟΗΕ

Ομάδες αρωγής κάλεσαν το Ισραήλ να εγγυηθεί την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι σέβονται το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ωστόσο, κάλεσαν την κυβέρνηση της χώρα να αποφύγει απώλειες αμάχων. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Εκατοντάδες μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ, της Χαμάς και της Φατάχ ζουν στον καταυλισμό, ο οποίος έχει οχυρωθεί με κατασκευή εμποδίων και παρατηρητηρίων για να αντιμετωπιστούν οι επιδρομές του τακτικού στρατού.

Τη Δευτέρα, ισραηλινές μπουλντόζες όργωσαν δρόμους στον καταυλισμό για να καταστρέψουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι επιχειρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι θα εργαστούν για την αποκατάσταση των εν λόγω υπηρεσιών.

Την Τρίτη, ο στρατός ανακοίνωσε ότι η συνοριακή αστυνομία εντόπισε υπόγειο φρεάτιο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση εκρηκτικών στον προσφυγικό καταυλισμό, ενώ κατέστρεψε δύο παρατηρητήρια.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT