Και ο Ζοζέπ Μπορέλ θα επισκεφθεί την Κίνα, μετά τους Μπλίνκεν και Γέλεν

Και ο Ζοζέπ Μπορέλ θα επισκεφθεί την Κίνα, μετά τους Μπλίνκεν και Γέλεν

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επισκεφθεί το Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ θα επισκεφθεί την Κίνα την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και άλλους αξιωματούχους, ανέφερε το Bloomberg την Τρίτη, επικαλούμενο τον πρεσβευτή της ΕΕ στο Πεκίνο, Χόρχε Τολέδο.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Κίνα σε όλα τα ζητήματα στους τομείς όπου συνεργαζόμαστε, ανταγωνιζόμαστε», ανέφερε το πρακτορείο σύμφωνα με τον κ. Τολέδο, που πρόσθεσε πως το ταξίδι θα ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το μήνυμα για την επίσκεψη Μπορέλ ήρθε σε μια στιγμή που το Πεκίνο προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη να λάβει μια λιγότερο επιθετική στάση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν εισαγάγει ορισμένα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών κατά της Κίνας.

Της επίσκεψης του Ισπανού διπλωμάτη θα έχουν προηγηθεί το πρόσφατο ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο και η επικείμενη επίσημη επίσκεψη (6-9 Ιουλίου) της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, σε ένα πλαίσιο σταδιακής βελτίωσης των σχέσεων της Κίνας με τη Δύση.

Στις 18 Μαΐου, ο κ. Μπορέλ είπε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι οι σχέσεις με την Κίνα είναι ένα πιο περίπλοκο πολιτικό ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την αλληλεπίδραση της κοινότητας με τη Ρωσία.

Πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της έναντι της Κίνας για τρεις λόγους: «Αλλαγές εντός της Κίνας», «εντατικοποίηση του στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας» και «την ανάδειξη της Κίνας ως βασικό παράγοντα στα περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα».

Ο κ. Μπορέλ πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση ασκεί αυξανόμενη πίεση στην ΕΕ, καθώς και δημιουργεί άβολα διλήμματα. Ο διπλωμάτης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική από την αντιμετώπιση της Κίνας ως εταίρου, ανταγωνιστή και συστημικού αντιπάλου, ανάλογα με το θέμα. 

Πηγή: TASS, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT