«Πράσινο φως» για την απόρριψη των ραδιενεργών υδάτων της Φουκουσίμα στη θάλασσα, παρά τις αντιδράσεις

«Πράσινο φως» για την απόρριψη των ραδιενεργών υδάτων της Φουκουσίμα στη θάλασσα, παρά τις αντιδράσεις

Η Ιαπωνία δεν έχει καθορίσει την ημερομηνία που θα ξεκινήσει να απορρίπτει τα ύδατα, μια διαδικασία που θα χρειαστεί 30 με 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκριση από το αρμόδιο για τα πυρηνικά σώμα των Ηνωμένων Εθνών εξασφάλισε η Ιαπωνία για το δρομολογούμενο σχέδιο απόρριψης των ραδιενεργών υδάτων από τη Φουκουσίμια στον ωκεανό, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από Πεκίνο και άλλες χώρες. 

Επειτα από αξιολόγηση δύο ετών, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε πως τα σχέδια της Ιαπωνίας συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και πως θα έχουν «αμελητέο ραδιολογικό αντίκτυπο σε ανθρώπους και περιβάλλον». 

«Αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη νύχτα», παρατήρησε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ράφαελ Γκρόσι, παραδίδοντας στον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φουμίο Κισίντα, τον παχύ μπλε φάκελο με την τελική έκθεση. 

«Πράσινο φως» για την απόρριψη των ραδιενεργών υδάτων της Φουκουσίμα στη θάλασσα, παρά τις αντιδράσεις-1
Φωτ.: Reuters

Ο Γκρόσι ανέφερε αργότερα στους δημοσιογράφους, εν μέσω μιας μικρής έκτασης διαμαρτυρίας, πως θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις τελευταίες ανησυχίες για την επικινδυνότητα των νερών γνωστοποιώντας πως τη διαδικασία θα επιθεωρούν άνθρωποι της ΙΑΕΑ. 

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά στο παρελθόν», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η Ιαπωνία θα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν θα απορρίψει μέρος των υδάτων που χρησιμοποιήθηκαν στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει 30 έως 40 χρόνια.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επιμένει πως η διαδικασία είναι ασφαλής, καθώς το νερό –ποσότητας όσο 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των ράβδων καυσίμου των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα μετά τις σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι- έχει υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία. 

«Πράσινο φως» για την απόρριψη των ραδιενεργών υδάτων της Φουκουσίμα στη θάλασσα, παρά τις αντιδράσεις-2
Γκρόσι και Κισίντα κατά την παράδοση της έκθεσης αξιολόγησης – Φωτ.: ΑΡ

Σύμφωνα με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, το νερό έχει φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία πλην του τριτίου, ενός ισότοπου του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό. Πριν απορριφθούν στον Ειρηνικό, τα επεξεργασμένα ύδατα θα αραιώσουν ώστε τα επίπεδα του τριτίου σε αυτά να είναι πολύ κάτω από τα διεθνώς εγκεκριμένα.

Μάλιστα, σε παρουσίαση που έγινε σε ξένους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα στην Κίνα, Ιάπωνες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα επίπεδα του τριτίου στα επεξεργασμένα ύδατα είναι χαμηλότερα από αυτά που εντοπίζονται στα λύματα που απορρίπτονται τακτικά από πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, της Κίνας περιλαμβανομένης.

Υπενθυμίζεται πως το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011 προκάλεσε τήξη τριών αντιδραστήρων, τη χειρότερη μεταπολεμική καταστροφή στην Ιαπωνία και το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα σε παγκόσμια κλίμακα έπειτα από αυτό στο Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία.

Το δυστύχημα στη Φουκουσίμα οδήγησε σε διαρροή ραδιενέργειας και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους των περιοχών γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους, σε πολλές περιπτώσεις για πάντα.

Τα σωματεία αλιέων αντιτίθενται προ πολλού με το σχέδιο υποστηρίζοντας πως η εξέλιξη αυτή θα πλήξει τη δουλειά που έχουν κάνει για την αποκατάσταση της φήμης των προϊόντων τους, πολλά από τα οποία απαγορεύτηκαν σε πολλές χώρες μετά την καταστροφή του 2011. 

Η Ιαπωνία δεν έχει καθορίσει την ακριβή ημερομηνία έναρξης της απελευθέρωσης νερού, εν αναμονή της επίσημης έγκρισης από την εθνική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας για την Tokyo Electric Power (Tepco). 

Πηγή: Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT