Ναύαρχος Τόνι Ράντακιν: Η Ρωσία έχει χάσει το 50% της δύναμης της στην Ουκρανία

Ναύαρχος Τόνι Ράντακιν: Η Ρωσία έχει χάσει το 50% της δύναμης της στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων αναγνώρισε ωστόσο ότι «η πυκνότητα των ρωσικών ναρκοπεδίων, η έλλειψη αεροπορικής κάλυψης και ορισμένες ελλείψεις στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν περιπλέξει την κατάσταση

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει το ήμισυ της δύναμης του στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 2.500 αρμάτων μάχης, εκτιμά ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ναύαρχος Τόνι Ράντακιν, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης, απέρριψε τις θέσεις ορισμένων αναλυτών ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας προχωράει αργά, υποστηρίζοντας ότι σταδιακά «σπάνε οι ρωσικές γραμμές άμυνας». 

Ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων αναγνώρισε ωστόσο ότι «η πυκνότητα των ρωσικών ναρκοπεδίων, η έλλειψη αεροπορικής κάλυψης και ορισμένες ελλείψεις στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν περιπλέξει την κατάσταση. 

Ο βρετανός στρατιωτικός πρόσθεσε« παρότι η Ουκρανία είχε μέχρι στιγμής περιορισμένα εδαφικά κέρδη έχει καταλάβει περισσότερο έδαφος από ό,τι η Ρωσία τον τελευταίο χρόνο».

«Η Ρωσία έχει χάσει σχεδόν τη μισή δύναμη του στρατού της», δήλωσε ο Ράντακιν. «Πέρυσι έριξε 10 εκατ. βλήματα πυροβολικού, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράγει 1 εκατ. βλήματα το χρόνο. Εχει χάσει 2.500 άρματα μάχης και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράγει 200 [νέα] άρματα μάχης το χρόνο», όπως ανέλυσε μεταξύ άλλων. 

Προ μηνός, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να προμηθεύει την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow», οι οποίοι θα επιτρέπουν στις δυνάμεις της να πλήττουν τον ρωσικό στρατό.

Οι Storm Shadow, οι οποίοι κατασκευάζονται από την ευρωπαϊκή εταιρεία πυραύλων MBDA, είναι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από αεροσκάφος και είναι σχεδιασμένοι για επιθέσεις εναντίον στόχων υψηλής αξίας, όπως ενισχυμένα μπούνκερ και σημαντικές υποδομές, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. Eχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 250 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Μετά τις ΗΠΑ η Βρετανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και τον περασμένο χρόνο συνεισέφερε 2,9 δισεκ. δολάρια σε βοήθεια, ενώ για το 2023 πρόκειται να προσφέρει βοήθεια ανάλογου ύψους.

Τον Ιανουάριο η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει 14 από τα άρματα μάχης της στην Ουκρανία, μια δέσμευση την οποία ακολούθησαν και άλλες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT